Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ska vaccinationen med den tredje dosen gå till – Lena Hallengren (S) berättar. Foto: Christine Olsson/TT

65-plussare erbjuds tredje dos vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Alla över 16 år kommer att erbjudas en tredje dos vaccin. Det kommer dock att ske successivt och personer över 65 år och personal inom hemtjänst och omsorg är först ut. Det meddelar regeringen och Folhälsomyndigheten under onsdagen.

1,5 miljoner svenskar omfattas när myndigheterna nu erbjuder en påfyllnadsdos av covid-19-vaccin. Det är personer från 65 år och uppåt samt personal inom hemtjänst, omsorg och säbo som nu kommer få en tredje vaccindos. Men snart kommer alla över 16 år att erbjudas samma sak.

– Successivt kommer alla som erbjuds vaccin att erbjudas en påfyllnadsdos, Folkhälsomyndigheten återkommer om när det är dags, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff under onsdagen.

Ska ges under vintern och våren

Den tredje dosen kan ges tidigast sex månader efter det att man fått sin andra dos. Tidigare har personer över 80, de som bor på särskilt boende eller med hemtjänst samt personer med nedsatt immunförsvar erbjudits en tredje dos. Nu kommer fler personer inkluderas, med start i åldersgruppen 65-79.

– Successivt under vintern och våren kommer fler erbjudas. Vi kommer att återkomma med detaljer kring detta men det är viktigt att prioriteringsordningen följs. Om det är praktiskt möjligt kan det samordnas med vaccination för säsongsinfluensa, säger Folkhälsomyndighetens Johan Carlson.

Exakt hur den tredje dosen ska delas ut är oklart, men klart är att det kommer att se olika ut i olika regioner. Oavsett hur det sker är god framförhållning kring när resterande grupper ska få sin tredje dos en grundförutsättning för att kommunerna ska kunna utföra sitt arbete på ett bra sätt, menar Emma Spak, chef på hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

– Det är helt avgörande att regionerna får besked om vilka grupper, när och hur snabbt de behöver vaccineras. God framförhållning krävs för att regionerna ska kunna förbereda sig.

”Inget normalläge”

Samtidigt fortsätter arbetet med att nå grupper där vaccinationstäckningen är låg. Rekommendationer kring att hålla avstånd och undvika riskgrupper gäller fortsatt för ovaccinerade.

– Det är inte tal om att återgå till ett normalläge för ovaccinerade. Det finns bara ett sätt att ta oss ur det här, det är med ett bra vaccinationsprogram, säger Carlson.

Precis som vid de tidigare doserna ska myndigheterna gå efter den uppsatta åldersprioriteringsordningen ned till och med 16 år. Hur snabbt det kommer att gå bestäms i samråd med regionerna.

-  Det är det framgångskoncept vi använt oss av. Skulle vi låta den som har snabbast fingrar på mobilen för att boka vaccinera sig först kan de som har störst behov hamna på efterkälken, säger Carlson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Att en del vaccinerade blir sjuka är oundvikligt – men det betyder inte att vacciner är ineffektiva. Hör Emma Frans reda ut. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet