Foto: TT

Alliansen tar strid om skolan

Uppdaterad
Publicerad

De fyra Allianspartierna tar strid om skolpolitiken. De planerar att lägga fram sju gemensamma motioner som berör skolan. Därmed riskerar regeringen att bli överkörd till exempel när det gäller betyg från årskurs fyra.

Alliansen presenterar i dag den del av skuggbudgeten som handlar om utbildningspolitiken. Däribland en lista på sju punkter där Alliansen driver en annan linje än regeringen.

Eftersom regeringen inte har egen majoritet, ens med Vänsterpartiets stöd, betyder det att om något av Alliansens förslag får stöd av Sverigedemokraterna kommer det gå igenom och då omkullkasta delar av regeringens utbildningspolitik.

Höstbudget 2014

– Sverige har sjunkit i kunskapsresultat under 25 års tid i skolan. Det är därför som Alliansregeringen satte igång det mest omfattande reformarbetet på utbildningsområdet sedans folkskolans införande på 1800-talet, säger Folkpartiets partiedare och förre utbildningsministern Jan Björklund.

Ska nå topp-tio i Pisa

Alliansen vill ha fortsatt fokus för mer kunskap i skolan och har ett mål där Sverige inom tio år bör ligga på topp-tio i Pisa-mätningarna. I den senaste mätningen låg Sverige på 38:e plats.

– Tio i topp är en mycket hög ambition. Det kommer krävas stor beslutsamhet och målmedvetenhet för att lyfta skolresultatet på det sättet, säger Jan Björklund.

Regeringen ökar sina anslag för skolans budget 2015 med närmare 3,5 miljarder kronor, Alliansen föreslår en ökning med 4 miljarder kronor.

– Det är ingen tävling om vem som satsar mest. Men jag vill understryka att i vår motion finns det fler satsningar på skolan än vad regeringen har, säger Jan Björklund.

För att öka läraryrkets status och attraktionskraft vill Alliansen se en utbyggd lärarutbildning där fler lärare utbildas. I synnerhet lågstadielärare då de fyra allianspartierna vill minska storleken på lågstadieklasserna. En minskad administrativ börda för lärarna är också något som eftersträvas.

– Grunden är att om man har lugn och ro och tillgång till en lärare, då förbättras möjligheten till att lära sig, säger Anna Kinberg Batra, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Vill se tioårig grundskola

– Vi föreslår betyg från årskurs fyra. Här lägger vi ett skarpt förslag i en motion som riksdagen kommer att ta ställning till efter jul. Där kräver vi att regeringen ska återkomma med en proposition senast i augusti nästa år, säger Jan Björklund.

Även Sverigedemokraterna är för tidigare betyg och det kan därmed finnas majoritet för ett sådant förslag i riksdagen. Jan Björklund utesluter inte att riksdagen själv kan lagstifta om tidigare betyg ifall regeringen inte lägger fram en sådan proposition om riksdagen skulle begära det. Björklund påpekar att det redan finns ett färdigt utredningsförslag att utgå ifrån.

Alliansen vill även se en möjlighet att ge elever ordningsomdöme på högstadiet och gymnasiet. Central rättning på nationella prov är något de fyra partierna vill se för att öka likvärdigheten hos elever och för att minska arbetsbördan hos lärare. Man motsätter sig även att de nationella proven ska bli färre.

Alliansen vill se en förlängd skolplikt där lågstadiet bli fyraårigt. Regeringen vill visserligen göra förskoleklassen obligatorisk, men enligt Björklund är det en annan lösning än vad Alliansen förespråkar. Alliansen vill även se en förlängning av skolplikten med ett år för de elever i årskurs nio som inte når gymnasiebehörighet. Vidare föreslås satsningar på matte- och läslyft.

– Vi är oroade över att Sverige tappar reformtempo. Det är en enorm konkurrens där ute. Och det man lär sig i lågstadiet kommer att lägga grunden för hur redo man är när man tar sig ut på arbetsmarknaden ett antal år senare, säger Anna Kinberg Batra.

”Förvirringen är total”

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, kallar Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt för den 23:e ministern och säger att förvirringen är total hos ”den andra sidan” när det kommer till det fria skolvalet.

– Vi värnar om allas rätt att få välja skola. Men vi behöver en bättre öppenhet och transparens, offentlighetsprincipen ska även gälla friskolor, säger Emil Källström.

Han menar också att det måste finnas bättre information för elever när de ska välja skola eftersom det är ”en djungel” för elever och föräldrar.

Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna, säger att man vill satsa mer på att motverka psykisk ohälsa hos unga.

– Vi vet för lite om det här, men vi vill ta reda på mer, säger han.

Alliansens motioner

  • 10-årig grundskola
  • Betyg från årskurs fyra
  • Möjlighet att lämna ordningsomdömen på högstadiet och gymnasiet
  • Gymnasiet ska vara frivilligt
  • En rättighet att läsa in högskolebehörighet – inte en skyldighet
  • Mer idrott i skolan
  • Möjligt och tillåtet att fira skolavslutning i kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudget 2014

Mer i ämnet