Arkivbild. Forskning visar att allt fler mår dåligt över sitt utseende. Foto: TT

Allt fler är missnöjda med hur de ser ut

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler européer mår dåligt över hur de ser ut och det får allvarliga följder för den psykiska och fysiska hälsan. Det visar forskning från flera håll i Europa. Missnöjet finns i alla åldersgrupper, men allra mest missnöjda är 15 till 24-åringarna. Det är också i den gruppen som psykisk ohälsa till följd av missnöjet ökar mest.

Två procent av svenskarna beräknas lida av någon form av sjuklig syn på sitt eget utseende. Det betyder att sjukdomen är vanligare än både till exempel schizofreni och anorexia.

Forskare tror att orsaken bland annat är ett konsumtionsinriktat samhälle och att vi omges av allt fler bilder, inte minst genom sociala medier. Utseendet blir en central del av vilka vi är och missnöje med hur man ser ut kan leda till depression, ångest och självskadebeteende.

– Kroppen och utseendet blir ett kraftigt sätt att kommunicera vilka vi är och det finns en allt större industri som lever på att vi är missnöjda med kroppen. Idealen den industrin visar upp är så ouppnåeliga att vår kropp blir ett ständigt förbättringsprojekt, säger Carolina Lunde, filosofie doktor i psykologi, som har forskat om människors kroppsuppfattning.

Fixeringen begränsar vardagen

Rönen visar att de människor som är missnöjda med sitt utseende röker och dricker i större utsträckning än de som inte är det. De löper även större risk att få någon form av ätstörning. Utseendefixering kan dessutom leda till problem som inte verkar så allvarliga, men ändå starkt begränsar den drabbades vardag.

– Det kan handla om att man tränar på ett sätt som blir tvångsmässigt. Eller att man funderar så mycket över sitt utseende att det går ut över ens sociala liv. Man kanske inte vill gå och bada med kompisarna för att man inte tycker om hur man ser ut.

”Vi måste lära oss att avkoda bilder”

Enligt forskningen är fler och fler män missnöjda med hur de ser ut, men för kvinnor är idealet mycket snävare och mer svåruppnåeligt, säger Carolina Lunde.

– För killar finns det fler olika ideal. Ofta ska man inte vara muskulös, men ändå se ut som att man tränar. Men det finns också kretsar där det är okej att vara smal. För kvinnor är idealet mer oförlåtande. Det brukar handla om att vara smal, men samtidigt ha kurvor, bröst och rumpa som sitter på rätt plats.

Enligt Carolina Lunde är fler varierande kroppstyper i medier ett sätt att motverka den sjukliga utseendefixeringen, men det är också viktigt att vi lär oss avkoda de bilder vi ser, förstår vad som ligger bakom kroppsidealen och förhåller oss kritiskt till dem. Där har tjejer en fördel framför killar.

– Tjejer har tillgång till mer kritiska diskussioner om kroppsideal än vad killar har. För dem finns det inget naturligt forum att ventilera sitt missnöje. Det får inte synas lika mycket att man bryr sig som kille.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.