Analys: Allt fler ljusglimtar i coronamörkret

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det ljusnar på coronahimlen, även om faran är långt ifrån över. Allt färre behöver intensivvård och en medicin som räddar liv kan ha hittats, skriver SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt.

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

Äntligen kom genombrottet. Efter en lång och mörk vår tycks nu brittiska forskare ha hittat en medicin mot covid-19 som räddar liv och som dessutom är billig och lätt att få tag på.

Kortisonläkemedlet Dexametason används vanligtvis mot allergi och inflammationer, men verkar också minska dödligheten rejält bland de som blir svårast sjuka av coronaviruset.

Bland patienter som vårdats i respirator minskade dödligheten med en tredjedel om de fick medicinen, och bland patienter med syrgas minskade dödligheten med en femtedel. Det innebär att en person av åtta som vårdas i ventilator överlever om de får läkemedlet, vilket är en stor effekt, och många liv kommer kunna räddas om resultaten håller.

Används redan i sjukvården

Studien som resultaten bygger på är ännu inte publicerad och siffrorna måste därför tolkas med viss försiktighet. Men medicinska experter världen över är ändå entusiastiska. Världshälsoorganisationen kallar upptäckten “ett vetenskapligt genombrott som räddar liv”.

Och i många länder, bland annat Sverige, har sjukvården redan börjat använda läkemedlet.

Ännu bättre vore förstås att hitta en medicin som förhindrar att människor blir svårt sjuka, eller ett vaccin. Under våren har forskare världen över letat efter ett fungerande vaccin och nu finns över 100 möjliga varianter framtagna. Elva kandidater testas redan på människor, vilket är rekord. Utvecklingen går så pass snabbt att Världshälsoorganisationen planerar för att ett vaccin kan vara färdigt att användas före årsskiftet.

Flera EU-länder har redan tecknat avtal för 400 miljoner vaccindoser från svensk-brittiska Astra-Zeneca ifall bolagets vaccin, som just nu testas på stora grupper av människor, visar sig fungera. Bolagets VD hoppas kunna presentera bevis för det senare i sommar.

Färre behöver intensivvård

I Sverige blir allt färre personer så pass sjuka att de behöver intensivvård. Antalet nyinskrivna i intensivvården har minskat stadigt de senaste veckorna. Efter en topp i april har överdödligheten sjunkit och dödligheten är nu nere på mer normala nivåer. Det blir också ännu mer tydligt att risken att dö i covid-19 är starkt kopplat till ålder. Enligt en uppskattning från Folkhälsomyndigheten är dödligheten i Stockholms län 0,1 procent för personer under 69 år, och 4,3 procent för personer över 70 år. Det innebär att de allra flesta, ung som gammal, har betydligt större chans att tillfriskna från sjukdomen än att dö. Minst fyra miljoner människor världen över som blivit sjuka under våren är nu friskförklarade

Faran inte över

Även om det börjar ljusna vid coronahorisonten betyder det förstås inte att faran är över. Covid -19 är  en sjukdom vi inte bli av med i brådrasket, och handtvätt och att hålla avstånd är lika viktigt nu som tidigare. Men strimmorna av ljus är både större och betydligt fler än de var i början av året.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.