Foto: TT

Allt populärare att gå på balanslina

Publicerad

Plötsligt dyker de upp – killar och tjejer som spänner upp sina balanslinor mellan träden. Långa linor, linor högt över marken och speciallinor för halsbrytande akrobatik och konster. Slackline, balans på flexibel lina, blir allt populärare.

Det började bland klättrare i Kalifornien som tränade upp balansen genom att gå på sina uppspända klätterlinor. I dag finns utövare i hela världen och skaran växer snabbt.

Enbart i Malmös parker strålar varje söndag ett gäng lingångare samman för att visa vad de kan och låna idéer av varandra, ungefär som hos skateboardåkare.

– Vi är kanske 40-50 aktiva utövare, säger Magnus Cederberg, 24, ordförande i föreningen Malmö Slackline.

Bjuder på adrenalin

Det handlar om elastiska nylonlinor, lite tillplattade och mellan en och två tum breda – och om balans och koncentration.

Lindansare använder stumma stålvajrar. Det fordrar en särskild teknik. Slackline med sina dynamiska band en helt annan. Det finns en uppsjö av linor med olika egenskaper med namn som Aero, White Magic, Powerline, Primitive, Dragon och Elephant Trickline

– Sporten bjuder på många kickar. Hundra meter longline kräver ett oerhört fokus. Det är en så extrem koncentration att den nog kan liknas vid meditation, säger Magnus Cederberg

Fakta: Slackline

* Slackline beskriver både själva sporten och redskapet, en flexibel och något tillplattad lina eller band av nylon.

* Bandens dynamiska egenskaper gör det möjligt för utövaren att hoppa och göra konster.

* Linorna är mellan fem och uppemot 200 meter långa och används i tre discipliner: highline, longline och trickline.

* Slackline startade med klättrare i nationalparken Yosemite Valley i Kalifornien som under viloperioderna började träna sin balans med lingång.

Källor: Malmö Slackline m.fl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.