Kravmärkt frukt i en matbutik. Foto: TT

Alltmer Kravmärkt mat i hyllorna

Uppdaterad
Publicerad

Under första halvåret 2015 ökade antalet nya Kravmärkta matvaror med hela 16 procent. Mejerivaror, nötkött och bröd ökar mest. Men hälsoeffekterna av ekologiska livsmedel är svåra att bevisa.

Det är den starkt ökade efterfrågan på ekologisk mat som fått många matproducenter att utveckla gröna alternativ. Under förra året steg försäljningen med 38 procent, enligt siffror från Krav.

– I år är ökningen av nya artiklar ungefär dubbelt så snabb som förra året. Det är definitivt rekord i antal artiklar, säger Johan Cejie, försäljningschef på Krav.

Svårt att mäta hälsoeffekterna

Kravmaten marknadsförs med reklam om att den ger bättre hälsa. Hälsoeffekterna är dock svåra att mäta, bland annat eftersom en produkts näringsinnehåll beror på vilken sorts mark det har odlats på.

– Vi kan inte säga något generellt om att ekologiska livsmedel är mera hälsosamma. Den enda jättetydliga skillnaden är att ekologiska mejeriprodukter innehåller mer omega-3, säger Maria Wivstad, föreståndare på Epok, Centrum för ekologisk produktion och konsumtion, vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Många forskare anser dock att det finns bra belägg för att barn och foster mår bra av att konsumera livsmedel som har odlats giftfritt.

– Vi vet att det finns risker med rester av insektsgifter och andra bekämpningsmedel. Om man vill minska riskerna kan man äta ekologiskt – då slipper man resterna, säger Maria Wivstad.

Odlade enligt regler

Även Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket, konstaterar att det inte finns några generella skillnader angående nyttighetsaspekten.

– Men det handlar inte om att något är mer eller mindre nyttigt, utan om att ekologiskt är ett system för hållbar utveckling, säger hon.

En del konsumenter är tveksamma till om det går att lita på att Kravmärkta livsmedel verkligen är odlade enligt de regler som finns. Om produkten är förpackad står det ett certifieringsmärke som ”Krav” eller någon annan märkning och ett certifieringsnummer.

– Då är det ganska säkert. Vad som gäller är väl definierat i lagstiftningen kring ekologisk mat och det är väl kontrollerat. ”Närodlat”, däremot, är ett begrepp som saknar lagstiftning, säger Zofia Kurowska.

Fakta

FAKTA: Det här är Kravmärkt

Sedan årsskiftet har 1640 nya produkter registrerats hos certifieringsorganisationen Krav. Totalt finns nu 7 640 artiklar i Kravsortimentet. Mejeriartiklar finns det ett stort utbud av, sammanlagt cirka 430 i hela sortimentet.

Kravmärket innebär att produktionen av en vara står under en särskild kontroll och följer en lagstiftning kring ekologisk mat som är gemensam för hela EU. Det handlar bland annat om krav på djuromsorg och klimatpåverkan, men även om hälsa och socialt ansvar.

De gårdar som har blivit godkända av Krav kontrolleras minst en gång varje år.

Källa: Krav

________________________

FAKTA: EU-lövet och Fairtrade

EU-lövet, eller EU-ekologiskt, är EU:s märkning för ekologiskt jordbruk. Det krävs att minst 95 procent av produktens innehåll ska ha producerats ekologiskt. Varje år kontrolleras djurens förhållanden och eventuell medicinering.

Fairtrade handlar i första hand om arbetsvillkor. Till exempel ska lantarbetare ha rätt till den nationellt lagstadgade minimilönen. Kriterierna grundar sig på ILO:s, FN:s organ för arbetslivsfrågor, åtta kärnkonventioner. En stor del av de Fairtrademärkta varorna är också ekologiska och exempelvis Kravmärkta.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.