Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Handelskriget slår hårt mot bönderna – Dave Walton har ett överskott av bönor

Amerikanska bönder lider, men står bakom Trump

Uppdaterad
Publicerad

– Det är värt det, vi borde tagit fajten med kineserna för 25 år sedan, säger Robb Ewoldt som räknar med förlust i år på grund av handelskriget. Liksom många andra bönder som förlorat på det, har han dock inte svängt i sitt stöd för president Trump.

Handelskriget med Kina påverkar amerikansk ekonomi olika. På kort sikt hittar man både vinnare och förlorare, beroende på bransch. Tydligaste förlorarna just nu: jordbrukarna i Iowa.

Delstaten är USA:s största producent av sojabönor. Kina är största exportmarknaden, och dess svar på de amerikanska handelstullarna har varit att strypa importen från USA. Bönderna här går på knäna.

Dave Waltons gård i Wilton, Iowa, får hälften av sina intäkter från försäljningen av sojabönor. Foto: Mikael Eriksson/SVT

Jordbruket tar stryk

– Det blir ett stort överskott av bönor, nästan 30 miljoner kubikmeter, vilket pressar priset. Vi drar in på vad som går för att klara oss. Man får hålla extra koll på hushållsutgifterna, berättar Dave Walton, vars gård i Wilton, Iowa, till hälften fått sina intäkter från försäljningen av sojabönor.

Flera intresseorganisationer som företräder jordbruket har varnat för att slopade frihandelsavtal drabbar bönderna negativt. American Farm Bureau kritiserade Trump för att han rev upp frihandelsavtalet TPP, men var nöjda med att hans omförhandling av Nafta till USMCA (som väntar på omröstning i Representanthuset) bibehöll och utvidgade amerikanskt jordbruks möjligheter att sälja utan handelshinder till de nordamerikanska grannländerna.

American Soybean Association är rädda för att Trump ska riva upp ett frihandelsavtal med Sydkorea.

En majoritet av jordbrukarna tror att handelskriget med Kina till slut kommer gynna dem. Foto: Mikael Eriksson/ SVT

Starkt stöd för handelskriget

Trots den ökade pressen på bönderna nu i och med handelskriget med Kina så verkar deras stöd för Trump ändå inte svikta. I olika mätningar är det fortfarande en stor majoritet i den gruppen som tycker han gör ett bra jobb.

Och enligt den senaste barometern från Purdue University Center for Commercial Agriculture tror 78 procent av jordbrukarna att handelskriget med Kina i slutändan kommer gynna dem. Precis som Robb Ewoldt, som driver en gård utanför Davenport, Iowa.

– Ärligt talat, Trump gör nu vad som redan borde ha gjorts för 25 år sen. Det är en fajt värd att ta.

Robb Ewoldt förlorar stora summor pengar på handelskriget, men stödjer ändå president Trump. Foto: Mikael Eriksson/ SVT

Miljardstöd till bönderna

Robb Ewoldt uppskattar att han förlorar 60 000 dollar i år på att Kina fallit bort från marknaden. Det gör att han kommer gå med förlust i år. President Trump har visserligen utlovat 28 miljarder dollar i riktat stöd till de bönder som drabbas av handelskriget. Men Dave Walton tror inte det kommer räcka för att täcka upp förlusten.

– Jag uppskattar att det kommer ersätta hälften av det vi förlorar på att Kina försvunnit från marknaden för oss. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer