Syriens president Bashar al Assad ska enligt Amnesty-rapporten ha godkänt dödande genom hängning inne på fängelset Saydnaya. Foto: TT / AP / Amnesty

Amnesty: Upp emot 13.000 avrättade i syriskt fängelse – genom hängning

Uppdaterad
Publicerad

Så många som 13.000 människor kan ha hängts till döds i det syriska fängelset Saydnaya mellan 2011 och 2015. Det har skett systematiskt med den syriske presidentens godkännande. Det hävdar människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport.

”Saydnaya är slutet på livet och slutet för mänskligheten.” Det säger ”Abu Muhammed”, före detta vakt i fängelset utanför Damaskus i Syrien. Han är en av de 84 vittnen som intervjuats i rapporten.

Före detta fångar, vakter och domare har vittnat om systematiska massavrättningar genom hängning vid Saydnaya, detta i det utredande arbete som Amnesty gjort om fängelset från december 2015 till december 2016.

Körs till massgravar

Även tidigare har liknande uppgifter förekommit. I en rapport som publicerades i augusti 2016, uppskattade Amnesty att mer än 17.000 människor har dött i fängelser i Syrien till följd av tortyr och omänskliga förhållanden sedan 2011.

Nu rapporteras att ytterligare flera tusen fångar har dödats genom hängning i allra största hemlighet mellan 2011 och 2015. Enligt rapporter rör det sig om åtminstone 5.000 offer, men det kan röra sig om många fler – kanske upp emot 13.000 totalt.

De flersta offren bär den gemensamma nämnaren att de varit motståndare till Assad-regimen,

Amnestys uppgifter gör gällande att fångar tas ut i grupper om 50, hängs och körs till massgravar. Anhöriga blir inte underrättade.

– De fasor som beskrivs i rapporten avslöjar en monstruös kampanj, som utförs på uppdrag av högsta statsledningen i Syrien med syfte att krossa alla former av opposition, säger Lynn Maalouf, från Amnesty i Libanon.

Amnestyrapporten ”Ett mänskligt slakteri” avslöjar vad de kallar en hemlig kampanj av systematiska massavrättningar genom hängningar på order från högsta nivå inom den syriska regimen. 

Bryter nackar

”De höll dem hängande där 10 till 15 minuter. Några dog inte, eftersom de var för lätta. Officerarnas assistenter fick ta ner dem och bryta nacken”, säger en före detta domare som bevittnade hängningarna, enligt Amnesty.

Enligt organisationen har hängningarna godkänts av tjänstemän på högsta regeringsnivå, på uppdrag av president Bashar al Assad.

Den syriska regeringen har i decennier använt sig av tortyr och försvinnanden, hävdar organisationen. Sedan 1986 har Amnesty dokumenterat 35 olika tortyrmetoder i syriska fängelser.

Fångarna lever under fasansfulla villkor, utan vatten och mat och utsätts för misshandel och våldtäkter.

Krigsbrotten blir allt grövre och ökar i omfattning, enligt rapporten som kallas ”Ett mänskligt slakteri”. Ingen av de gripna får en regelrätt rättegång, endast en kort summarisk process på några minuter.

”FN måste agera”

Människorättsorganisationen uppmanar FN att vidta omedelbara åtgärder för att få ett slut på detta lidande:

”FN:s säkerhetsråd måste agera och kan inte längre bortse från dessa fruktansvärda brott”, skriver Amnesty.

Organisationen vill driva fram en resolution som kräver av den syriska regeringen att man öppnar fängelserna för oberoende inspektioner och tillåter en utredning om brott mot internationell rätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer