Har Socialdemokraterna sopat problemen under mattan? Hör Mats Knutson kommentera Strandhälls uttalanden. Foto: Anders Wiklund/TT

Analys: Annika Strandhäll är uppenbart självkritisk

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Annika Strandhäll, riksdagsledamot och före detta socialdemokratisk minister, anklagar sitt parti för att ha sopat problemen med migrations- och integrationspolitiken under mattan. Det framgår av en intervju i SVT:s Min sanning.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Uttalandena i Min sanning kan vara kontroversiella i det egna partiet. Statsminister Stefan Löfven brukar ju skylla problemen med migration och integration på den förra alliansregeringen under Fredrik Reinfeldts ledning. Han brukar sällan själv vilja ta något ansvar för detta, trots att Socialdemokraterna under den tiden aldrig kritiserade regeringen för att bedriva en för generös flyktingpolitik.

Ändå är innehållet i det Annika Strandhäll säger i Min sanning i allt väsentligt en spegelbild av den migrations- och integrationspolitik Socialdemokraterna bedriver idag. Delar av partiet, som fortfarande håller fast vid den tidigare mer generösa hållningen, må bli upprörda, men inom partiledningen och stora delar av partiet finns ett brett stöd för en mer restriktiv flyktingpolitik.

Backar aldrig undan en strid

Annika Strandhäll är en av Socialdemokraternas mest kontroversiella politiker. Färgstark och med en hög svansföring i sociala medier har hon gjort sig känd som en politiker som aldrig backar undan en strid med politiska motståndare. Under sin tid som socialförsäkringsminister klarade hon med knapp marginal en misstroendeomröstning i riksdagen, men avgick senare sedan hennes sambo tagit livet av sig.

Idag är hon riksdagsledamot, men skulle sannolikt inte ha något emot att återvända till hetluften i regeringen.

En självkritisk Strandhäll

I intervjun i Min sanning får hon bland annat frågor om migrations- och integrationspolitiken och det faktum att Socialdemokraterna de senaste åren tappat väljare till Sverigedemokraterna. Annika Strandhäll är uppenbart självkritisk här och menar att hennes parti försökt skyla över problemen med integration och ökad segregation. ”Man kan inte sopa problem under mattan. Det gör vi ingen en tjänst genom att göra”, konstaterar hon bland annat.

Annars var Annika Strandhäll länge en varm anhängare av ett generöst flyktingmottagande. Hösten 2015, mitt under flyktingkrisen, skrev hon bland annat på sociala medier ”Nu mobiliserar vi hela Sverige för att välkomna människor som flyr för sitt liv och ge dem en god start.”

Kan reta upp partikollegor

Idag gör hon uppenbart en annan bedömning. ”Vi måste klara av integrationen för dom människor som kommit hit innan vi kan klara av att öppna upp och ta emot fler”, säger hon i intervjun.

Hon medger idag att både hon och många andra idag ser på frågan på ett annat sätt, inte minst på grund av erfarenheterna från hösten 2015. Problemen med integration och segregation hade länge ökat, men blev mer påtagliga under och efter flyktingkrisen. ”En integrationsproblematik och en segregation som ökat under lång tid blev lite satt på steroider”, säger hon.

Dessa uttalanden kan säkert reta upp delar av det socialdemokratiska partiet, men uttalandena lär knappast föranleda någon kritik från partiledningen. Tvärtom är det ju just så här den socialdemokratiska politiken har förändrats de senare åren.

Annika Strandhäll är heller inte den enda politiker som ändrat åsikt i flyktingfrågan de senaste åren. Det har många politiker gjort, i flera olika partier.

Ingen annan politisk fråga har heller varit föremål för en så fundamental omvärdering inom de flesta partier som just migrationspolitiken.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.