Storbritanniens premiärminister Theresa May i parlamentet. Foto: Mark Duffy/AP/TT

Analys: ”Inlåst May letar nycklar ut”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Westminster, parlamentet, har gått i baklås. Därför var det väntat att Theresa Mays avtal med EU skulle röstas ner. Men vad värre var – omröstningen i London i går kväll gav henne inga nycklar att förstå vad parlamentet egentligen vill. Med irritation i rösten uttryckte hon detta inför sina kollegor efteråt.

Christoffer Wendick

Europakorrespondent

Det saknas inte idéer för hur brexit ska ske. En lång rad har presenterats. Problemet är att de 650 ledamöterna, eller åtminstone en majoritet bland dem, inte kan enas om vilken idé som är bäst. Att Mays förslag hör till de sämre, vet vi i dag. Förmodligen tycker parlamentet att no deal är än sämre. Britternas enkla ”nej” i folkomröstningen blev för svårt att tolka. Lämna, men hur?

Risk för kaosartad krasch ut ur EU

Att en regering lägger fram förslag som den på förhand vet kommer röstas ner är mycket ovanligt. Att lägga fram något som blir historiens största nederlag skulle normal sett kallas självskadebeteende. Men det politiska läget i landet är inte normalt. Att en på förhand inräknad brakförlust ses som enda vägen framåt för Mays regering är inte normalt.

Nu först, lovar premiärministern att börja leta nycklar runtom i Westminister. Hon ska prata med de ledande personerna från hela det politiska spektrumet i underhuset för att försöka hitta den enkla och möjliga kompromissen. Men endast 72 dagar återstår till det som riskerar bli en kaosartad krasch ut ur EU.

Så kan May komma att agera

Eftersom EU har uteslutit att omförhandla själva utträdesavtalet, kan samtalen i London komma att inrikta sig på den andra delen av dealen – pappren som målar upp den framtida relationen mellan EU och Storbritannien. Förutsättningarna att få Bryssel med på detta är bättre om hon kan göra troligt att hon kan få igenom det i parlamentet.

De närmaste dagarna och veckorna kommer Theresa May därför febrilt försöka hitta nycklarna som kan låsa upp parlamentet. Om de finns där.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.