Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: AFP/TT

Brittiska parlamentet röstade nej till brexitavtalet

Uppdaterad
Publicerad

I kväll var det dags för det brittiska parlamentet att rösta om premiärminister Theresa Mays avtal med EU om brexit. Förslaget röstades ner med stor majoritet och oppositionsledaren Jeremy Corbyn krävde en misstroendeomröstning. Den kommer att hållas redan onsdag.

Det blev 432 nej-röster och 202 ja-röster.

Ett historiskt stort nederlag: Aldrig tidigare har en brittisk regering förlorat så stort i en parlamentsomröstning. Det gamla ”rekordet” innehades av Labour-premiärministern Ramsay MacDonald vars regering i oktober 1924 förlorade en omröstning med 166 rösters marginal – 364 mot 198 – och därefter avgick.

Efter omröstningen sade Theresa May att hon fortfarande vill att Storbritannien ska lämna EU med ett avtal och på ett ordnat sätt.

– Ett katastrofalt nederlag för regeringen, sade oppositionsledaren Jeremy Corbyn i parlamentet och krävde en misstroendeomröstning mot regeringen. Den ska hållas redan på onsdagen.

DUP lovar stötta regeringen

Det nordirländska partiet DUP kommer att stötta regeringen i en misstroendeomröstning, säger partiets talesperson till BBC. Men partiledaren Arlene Foster säger i ett uttalande att Theresa May måste få till ”fundamentala förändringar” i avtalet med EU.

– Vi vill ge regeringen utrymme att lägga upp en plan för att säkra ett bättre avtal, säger hon enligt Reuters.

Theresa May kommer att ge besked på måndag om hur hon ska gå vidare efter nederlaget i parlamentet. Reuters skriver att hennes talesperson säger efter omröstningen att May fortfarande anser att hennes Brexitavtal kan utgöra grund för ett utträdesavtal med EU.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Corbyn begär misstroendeomröstning mot May

Juncker: Tiden nästan ute

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kommenterade efter omröstningen:

– Jag noterar med besvikelse utfallet av omröstningen. Jag uppmanar Storbritannien att klargöra sina intentioner så snart som möjligt. Tiden är nästan ute.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk säger enligt Reuters att den enda positiva lösningen efter omröstningen i parlamentet är att Storbritannien stannar i EU.

May vädjade till parlamentsledamöterna

I slutet av kvällens debatt i parlamentet tog Theresa May till orda och gjorde vad hon kunde för att mana till ett ja:

– Det här är den viktigaste omröstningen som någon av oss någonsin kommer att delta i under våra politiska karriärer. I kväll kan vi välja säkerhet före osäkerhet, enighet före splittring. Vi kan välja att uppfylla vårt löfte till det brittiska folket. Som parlamentsledamöter har vi en plikt, sade hon.

Men det hjälpte inte, det blev ett massivt nederlag för brexitavtalet.

Corbyn vill ha nyval

Dessförinnan hade Labour-ledaren Jeremy Corbyn lovat rösta nej:

– Labour kommer att rösta emot för det är ett dåligt avtal för landet. Labour anser att ett nyval är det bästa för det här landet, om det här avtalet avvisas i kväll, sade han.

SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson säger att det är osannolikt att Corbyn lyckas få igenom sitt krav på ett nyval.

Enligt SVT:s utrikeskommentator röstade parlamentet bara om ett tillägg i stället för fyra som tidigare meddelats, vilket innebar att omröstningen kunde äga rum tidigare på kvällen. Det tillägget röstades ner med stor majoritet.

– Min bedömning är att om avtalet röstas ner så går Storbritannien mot en andra folkomröstning, säger Erika Bjerström, som också tror att Theresa May kommer att sitta kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet