Demonstranter viftar med amerikanska flaggor under en demonstration i Hongkong. Foto: Vincent Thian

Analys: ”Taktisk undanmanöver att skriva under lagen kvällen innan Thanksgiving”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

President Trump har skrivit under en lag som förstärker mänskliga rättigheter i Hongkong.
Där, på det konfliktdrabbade området, hölls under torsdagen ett pro-USA-möte som tack, och demonstranter kallar det en Thanksgivingpresent.
Här i USA beskrivs det från flera håll snarare som en taktisk undanmanöver att skriva under lagen kvällen innan en av USA:s största högtider.

Carina Bergfeldt, USA-korrespondent.

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

För en dryg vecka sedan röstade först USA:s demokratledda representanthus och sedan den republikanskstyrda senaten, igenom ”S. 1838” som går ut på att på flera sätt stötta mänskliga rättigheter och demokrati i Hongkong.

Att senatens båda partier röstade enhälligt gjorde det näst intill omöjligt för presidenten att stoppa lagen och sent på onsdagen skrev han under.

Lagen stipulerar att de som kränker mänskliga rättigheter, eller undergräver Hongkongs självständighet, riskerar att drabbas av sanktioner från USA, som en gång om året kan utvärdera Hongkongs speciella handelsstatus under amerikansk lag.

Vid sidan om detta förbjuds försäljning av tårgas och gummikulor till Hongkongpolisen, något som de använt flitigt i samband med de senaste månadernas demonstrationer.

Kina känner sig besviken

Kina säger sig vara ”djupt besvikna” på Trump för att han skrev under lagen. Många diskussioner handlar om hur detta kommer att påverka det pågående handelskriget mellan länderna: nästa deadline i samtalen om att nå ett handelsavtal är 15 december.

Fram tills nu har president Trump varit tyst vad gäller markeringar mot Kina för att inte inkräkta på självstyret Hongkong har. I ett telefonsamtal med president Xi ska Trump, enligt New York Times, ha lovat att inte uttala sig offentligt om den eskalerande situationen i Hongkong och i USA går diskussionerna varma om vad den nya lagen egentligen innebär i praktiken. TV-kanalen Fox News säger att presidenten väntade in i det sista och att så sent som dagen innan vägrade utrikesminister Mike Pompeo kommentera åt vilket håll presidenten stod i frågan.

Inga indikationer på agerande

Washington Post skriver att det ”inte finns några indikationer på att president Trump planerar att agera på den nya lagen inom snar framtid”. Wall Street Journal skriver att ”president Trump skrev under för att inte verka svag hemma, men valde kvällen innan Thanksgiving för att inte göra en stor grej av det”.

Tidningen New York Times är inne på samma linje, de citerar en universitetsprofessor som säger att det här var ett sätt för presidenten att visa styrka på hemmaplan, men att ”den verkliga frågan blir att se hur presidenten kommer att använda den nya lagen”.

Och av presidentens egna ord att döma verkar det inte vara någon större förändring på gång.

I ett uttalande i samband med signeringen sa president Trump att han skrev under lagen ”av respekt för president Xi och för människorna i Hongkong”.

Två totala motpoler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.