USA:s president Donald Trump. Arkivbild. Foto: MANDEL NGAN/TT

Trump har skrivit under omstridd Hongkong-lag

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har skrivit under en ny lag som stödjer protesterna i Hongkong, rapporterar Reuters. Beslutet riskerar att förvärra handelskriget mellan USA och Kina, som varit aktiva motståndare till lagen. Trumps beslut väcker nu kraftig ilska i Kina.

Den nya lagen togs fram redan i somras i takt med att protesterna Hongkong utvecklades. Den innebär att USA årligen kommer att utvärdera ifall Hongkong är självständigt nog för att få särskild handelsstatus – en handelsstatus som innebär att Hongkong inte påverkas av samma sanktioner eller skatter som Fastlandskina.

Kina har tidigare meddelat att de kommer vidta kraftiga motåtgärder mot USA om den nya lagen införs. Något som Donald Trump tidigare sagt att han väger in i sitt beslut.

– Vi måste stå med Hongkong. Men jag står också med president Xi. Han är en vän till mig. Han är en fantastisk kille, sa Trump förra veckan under en tv-intervju, enligt Reuters.

Kina hotar med motåtgärder

Samtidigt som den nya lagen skrevs under passade Trump på att signera ytterligare en lag som förbjuder exporten av kravallutrustning, som tårgas och gummikulor, till polisen i Hongkong.

Kina har reagerar starkt mot de nya lagarna, och på Trumps beslut, och hotar med ”starka motåtgärder.” Men hur dessa motåtgärder skulle se ut beskriv inte närmare.

Utrikesdepartementet i Peking säger att USA:s åtgärder har ”ondskefulla avsikter.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.