Anhängare till aktivisten Kelvin Lam jublar när det står klart att han blivit invald i Södra Hongkongs distriktsråd. Lam ställde upp som kandidat i stället för studentledaren Joshua Wong, som förbjöds att delta i valet. Foto: Thomas Peter /TT-Reuters

Storseger för oppositionella i Hongkongs lokalval

Uppdaterad
Publicerad
Lokalvalen i Hongkong blev en brakseger för det pro-demokratiska lägret, medan Peking-lojala kandidater förlorade stort.

Rösträkningen är ännu inte klar, men tendensen är tydlig: vid 9-tiden på morgonen lokal tid hade oppositionen säkrat segern i 17 av 18 distriktsråd och minst 278 av de 452 mandaten, skriver South China Morning Post.

Det Peking-lojala lägret hade på morgonen säkrat 42 mandat. Före valet hade man 292 mandat, och majoritet i samtliga distriktsråd.

Okontroversiell verksamhet

Vanligtvis väcker valen till de 18 distriktsråden inte särskilt mycket uppmärksamhet, eftersom deras verksamhet är föga kontroversiell. Råden styr över sådant som sophämtning, fritidsanläggningar och placeringen av busshållplatser.

Det upphettade politiska läget i Hongkong, med flera månaders gatuprotester mot den Pekingtrogna ledningen, har dock gjort att lokalvalen fått ytterligare en funktion – som en indikation på väljarnas inställning till ledningen och proteströrelsen.

Dessutom kommer 117 av distriktspolitikerna att ingå i valkommittén som ska utse ny chefsminister 2022.

”En folkomröstning”

– Resultatet är som en folkomröstning om den nuvarande administrationen, säger demokratiaktivisten Kelvin Lam som vann valet i sin valkrets.

Kelvin Lam ställde upp som ersättare för studentledaren Josuha Wong, som förbjöds att ställa upp på grund av anklagelser om separatism – vilket han själv förnekar att han står för.

Valdeltagandet blev rekordhöga 71,2 procent, att jämföra med 47 procent i lokalvalen 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer