Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Åsberg om nattens tal från Donald Trump: ”Han styr framtiden för republikanska partiet”. Foto: SVT

Analys: ”Trump tar återigen greppet om Republikanerna”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Donald Trump tar nu åter greppet om sitt parti. Trump själv, eller någon som kan driva hans politiska agenda, kommer med all säkerhet att bli det republikanska partiets kandidat 2024. Kanske finner Donald Trump ”rätt” person inom sin egen familj eller någon annan som är honom absolut trogen – om han inte själv väljer att ställa sig i rampljuset igen. Just nu lämnar Trump frågan öppen.

Stefan Åsberg, Mellanösternkorrespondent

Stefan Åsberg

Korrespondent USA

Den republikanska konferensen CPAC, ett slags möte för den konservativa rörelsen i USA, är vanligtvis mer en formalitet för att gjuta mod i partimedlemmarna. Evenemanget brukar inte åtnjuta speciellt mycket uppmärksamhet – den här gången var det annorlunda.

Programmet var på många sätt uppbyggt för att uppskattas av Donald Trump. Myten om det stulna valet förstärktes och de som vände sig mot partiets starke man under riksrättsåtalet hade inte bjudits in.

Öppnade för att kandidera

Talet blev inledningsvis en lång genomgång av de politiska segrar Donald Trump vunnit under sin tid som president. Han beskrev Joe Bidens första tid i Vita huset som den värsta en president någonsin har presterat. En ledare som eliminerat säkerheten längs gränsen mot Mexiko och öppnat den södra gränsen för drogkartellerna.

Vi som lyssnat till Trump under valrörelsen kände igen många av utspelen mot Demokraternas ledare. Den här gången var Trump dock mer retorisk i sina stenhårda attacker och ville få fram kontrasterna mellan den politiska agenda han själv drev och Joe Bidens USA.

För att demonstrera makten över sitt parti lät Trump meddela att han kanske bestämmer sig för att besegra Demokraterna ”en tredje gång”. Ett uttalande som visar att Trump överväger att ställa upp i valet 2024 och att han samtidigt fortsätter att, felaktigt, hävda att han bestals på sin valseger.

Inget nytt parti

Donald Trump hade inte talat offentligt sedan han lämnade Vita huset den 20:de januari. Här i Orlando möttes hans utspel, sanna som falska, av öronbedövande jubel.

En viktig nyhet var att Trump tydligt underströk att han inte tänker starta något nytt parti. Ryktena har cirkulerat ganska länge här att Trump haft planer på att ta med sig sina många miljoner trogna väljare till ett nytt konservativt parti – det patriotiska partiet. Han beskrev ryktena som ett resultat av fabricerade nyheter och att det inte finns någon möjlighet att vinna ett val med de konservativa väljarna splittrade mellan två olika partier.

Angrepp mot ”svikare”

Arrangörerna hade gjort allt för att mötet skulle spegla ett enat parti, men trots att många tunga republikaner hade hoppats och vädjat till Trump att inte attackera sina partikamrater blev den sista delen av talet ett generalangrepp på de republikaner som ”svikit” honom.

Speciellt de partikamrater som röstade emot honom under riksrättsåtalet. Donald Trump gick metodiskt igenom namnen på de ledamöter som bland annat röstat för att fälla honom och budskapet var tydligt: – Jag kommer att arbeta för att nominera tuffa och starka republikanska ledare i kongressen.

Mellanårsvalet 2022 blir Donald Trumps nästa tillfälle att visa världen vilken makt han har över sitt parti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.