Donald Trump talar på den konservativa CPAC-konferensen. Foto: John Raoux / TT

Trump öppnar för att kandidera 2024

Uppdaterad
Publicerad

I sitt första offentliga framträdande sedan han lämnade Vita huset gjorde Donald Trump klart att han stannar kvar i Republikanerna.

– Jag startar inget nytt parti. Det var fake news, sade han inför jublande anhängare på den konservativa CPAC-konferensen i Florida.

Han öppnade också upp för att kandidera som president valet 2024.

Donald Trumps var slutnumret på den konservativa CPAC-konferensen i Orlando i Florida. Hans tal var det första större framträdande sedan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari.

– Vi påbörjade den här resan för fyra år sedan. Och den är långt ifrån över, säger Donald Trump.

Trump fortsätter sitt tal med att kritisera efterträdaren Joe Bidens politik, och att hylla sin egen tid vid makten.

– Han kommer att förlora Vita huset om exakt fyra år, säger Trump.

Trots att Trumpadministrationens anklagelser om valfusk avvisats av flera domstolar upprepade Trump det felaktiga påståendet att han själv vann i det senaste valet.

Möjlig kanditatur 2024

Beskedet att Trump öppnar för en möjlig kandidatur i presidentvalet 2024 möttes av jubel bland publiken.

– Jag kanske till och med bestämmer mig för att ställa upp och slå dem en tredje gång, sa Trump och syftade återigen felaktigt på att han vunnit valet 2020.

”Överlägset tyngsta rösten”

Senatorn Mitt Romney konstaterade tidigare i veckan att Trump kommer att fortsätta att spela en stor roll inom Republikanerna och att han sannolikt skulle vinna kampen om att bli partiets presidentkandidat om han vill.

– Han har den överlägset tyngsta rösten och stort inflytande över mitt parti, sa den Trumpkritiske republikanen.

Har orsakat splittring

Den årliga Conservative Political Action Conference samlar politiker, finansiärer, tänkare och mediepersonligheter från den politiska högern.

Årets konferens har beskrivs som en hyllning till ex-presidenten och hans politik – komplett med en guldstaty av Trump. En av Trumps tidigare rådgivare ifrågasätter CPAC:s beslut att välkomna Trump tillbaka i strålkastarljuset och säger till CNN att det är ett bakslag för partiet, som är splittrat efter attacken mot Capitolium och den efterföljande riksrätten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.