USA:s förre president Donald Trump frias från åtalet om ”anstiftan till uppror mot USA:s regering”. Foto: Gerald Herbert/AP/TT

Donald Trump frias från riksrättsåtalet – öppnar för politisk comeback

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump frias från riksrättsåtalet. Det står klart efter en omröstning i senaten under lördagskvällen. Därmed kvarstår möjlighet till politisk comeback för den tidigare presidenten.

Trump själv välkomnar beskedet: ”Det här är bara början”, säger han.

Demokraterna argumenterade enträget för att den tidigare presidenten gjort sig skyldig till ”anstiftan till uppror mot USA:s regering” genom att först egga sina anhängare till att storma Capitolium och därefter inte göra tillräckligt mycket för att stoppa mobben.

Men senaten valde att fria. 57 ledamöter röstade för att fälla presidenten – 50 demokrater och 7 republikaner – medan resterande 43 republikaner röstade för att fria.

För en fällande dom krävdes två tredjedelars majoritet vilket betyder att ytterligare tio republikaner behövt ställa sig på demokraternas sida.

McConnell: Trump moraliskt skyldig

Republikanernas minoritetsledare i senaten, Mitch McConnell, som tidigare offentligt kritiserat Trump för agerandet den 6 januari röstade som majoriteten av republikanerna för att fria ex-presidenten.

I ett anförande inför senaten kort efter omröstningen sa McConnell dock att Trump otvetydigt ändå var både praktiskt och moraliskt ansvarig för att ha provocerat fram stormningen av Capitolium.

Trump: Avslutat häxjakt

Trump själv befann sig inte på plats men lät meddela att han var nöjd med den friande domen. Han tackade samtliga senatorer som ”stod upp för konstitutionen” och skickade samtidigt en känga till sina politiska motståndare.

”Det är ett sorgligt tecken i tiden att ett politiskt parti i Amerika får ett frikort att svärta ner rättsstatsprincipen”, säger Trump i ett uttalande och beskriver riksrättsåtalet som ”ännu en avslutad fas i den största häxjakten i det här landets historia.”

Kan göra politisk comeback

Trump är den enda amerikanska presidenten som ställts inför riksrätt två gånger.

För ett år sedan stod han åtalad för maktmissbruk och hindrande av kongressens utredning – två åtalspunkter som hans partikamrater friade honom från (den enda republikanen som röstade för att fälla Donald Trump var Mitt Romney).

Om presidenten fällts hade han inte längre kunnat inneha ett statligt ämbete och därmed inte kunna kandidera till president en gång till. Den friande domen lämnar dock dörren öppen för en framtida politisk comeback.

Se hela SVT:s sändning om omröstningen här.

Republikanerna som röstade för att fälla

Sju av 50 republikaner i senaten röstade för att fälla ex-presidenten. Aldrig har så många gått emot den egna presidenten i ett riksrättsåtal. Här är de republikanska senatorerna som röstade för att fälla:

  • Richard Burr
  • Bill Cassidy
  • Susan Collins
  • Lisa Murkowski
  • Mitt Romney
  • Ben Sasse
  • Pat Toomey

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.