David Cicilline talar i riksrättsprocessen mot Donald Trump och redogör bland annat för polisernas skador till följd av stormningen. Foto: TT/AP

Riksrättsprocessen mot Trump: ”Hans brott kan inte, och kommer inte, accepteras”

Uppdaterad
Publicerad

Riksrättsprocessen mot Donald Trump har gått in på sin tredje dag. Åklagarsidan har nu lagt fram sin bevisning som de menar styrker att den förre presidenten hetsade till stormingen av Capitolium. Bland annat har filmer visats upp och vittnen berättat om rädslan under stormningen.

– Vi ber er ödmjukast att döma president Trump, sade den demokratiske kongressledamoten Joe Neguse.

Klockan 18 svensk tid på torsdagen återupptogs riksrättsprocessen mot Donald Trump.

Den förre presidenten, som står åtalad för att ha uppviglat till stormingen av Capitolium, har konsekvent nekat till anklagersena.

Under onsdagen presenterades nytt filmmaterial från stormningen som, enligt åtalet, visar hur Donald Trump ”tände gnistan” till vad som beskrivs som en av de största skandalerna i USA:s historia.

Ledamöter vittnade

När torsdagens förhandlingar inleddes vittnade flera av kongressledamöterna som befann sig inne i Capitolium om rädslan under stormningen den 6 januari, som bland annat resulterade i att fem personer miste livet.

Flera betonade att Donald Trump länge har skapat ”kultur av våld” bland sina supportrar, och att det som inträffade den 6 januari gick att förutse.

– Varje smäll på dörren från de som försökte ta sig in kan jag fortfarande höra i mitt huvud, berättade en av ledamöterna, som tillsammans med ett flertal andra gömde sig i ett rum i senatens kammare under stormningen.

”Kan aldrig tillåta en våldsam attack”

David Cicilline, ledamot av USA:s representanthus, visade ett flertal filmklipp där upploppsmakarna blanda annat skriker ”fight for Trump” och skanderar ”Förrädare” till de poliser som arbetade på platsen. Filmerna visar också hur svarta poliser utsattes för rasistiska påhopp.

Filmerna, menar han, visar att de agerade på uppmaning av Donald Trump.

– Vi kan aldrig tillåta att en våldsam attack som den mot Capitolium någonsin inträffar i detta land, säger David Cicilline.

David Cicilline gick även igenom de skador poliserna ådrog sig.

– I dag måste vi stå upp för vår demokrati och försäkra att vi bibehåller ett land som styrs av folket, för folket. Genom att säga till Donald Trump och människor över hela landet och världen att hans brott kan inte, och kommer inte, att accepteras.

Vid slutanförandet yrkade åklagarsidan för ett fällande av Donald Trump.

– Vi ber er ödmjukast att döma president Trump för brotten som han är överväldigande skyldig till. För om ni inte gör det, om vi låtsas att det här aldrig hände, eller ännu värre: om vi låter det passera oemotsagt, vem kan då säga att det inte kommer att hända igen?, sade den demokratiske kongressledamoten Joe Neguse i samband med att förhandlingarna avslutades.

Donald Trumps försvar inleds i morgon, fredag, och beräknas pågå i två dagar under totalt 16 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.