Jamie Raskin (Dem), åklagare i åtalet mot Donald Trump, inledde riksrätten med en 13 minuter lång video med bilder från stormningen. Foto: AP

Filmer från stormningen kan fälla Trump i riksrätten

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump misstänks för att ha eldat på folkmassorna som stormade Capitolium, där fem personer miste livet och flera skadades.

I tisdags inleddes riksrättsprocessen mot USA:s förre presiden.

Under onsdagens förhandling kommer Demokraterna att lägga fram en inte tidigare visad övervakningsfilm som bevis i målet.

Formellt är Donald Trump åtalad för anstiftan till uppror. Övervakningsfilmen som Demokraterna ska lägga fram som bevisning är 13 minuter lång och visar enligt åklagarsidan hur extremt våldsam stormningen var och vilket hot mobben utgjorde mot alla som befann sig inne i Capitolium, rapporterar CNN.

”Det blev ett helvete”

Demokraten Jamie Raskin från Maryland, som leder åklagarsidan inledde onsdagens förhandling. Under två dagar ska han, tillsammans med sina åtta kolleger, lägga fram sin bild av vad som inträffade.

Demokraterna menar att Trump följde stormningen på tv med glädje och använde twitter för att elda på stämningen ännu mer. Enligt Raskin visste den dåvarande presidenten vad som väntade men valde att inte stoppa mobben:

– De var inbjudna av Amerikas förenta staters president och när de dök upp, medveten om att de var beväpnade sa Donald Trump: Om du inte slåss av bara helvete kommer du inte ha ett land kvar. Han sa också ”du kan aldrig ta tillbaka vårt land med svaghet, du måste visa styrka och du måste vara stark”. Han sa åt dem att slåss av bara helvete och det blev ett helvete för oss, säger Jamie Raskin.

Neguese: Uppmanade att ta till vapen

Demokraternas Joe Neguese listade tre uttalanden som Donald Trump gjorde på Twitter och som Neguese vill att senatorerna lägger på minnet. Trump upprepade dem flera gånger dagarna före stormningen och enligt Neguese provocerade presidenten medvetet fram ilskan hos sina följare, vilket fick mobben att storma Capitolium.

Den sista punkten: ”Fight like hell to stop the steal”, menar Neguese var en direkt uppmaning om att ta till vapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.