Donald Trumps försvarsadvokat David Schoen. Foto: AP/TT

Senaten godkänner fortsatt riksrätt mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Riksrätten mot USA:s tidigare president Donald Trump inleds med hårda utspel.

– Rena fakta talar, säger demokraten Jamie Raskin, som leder åklagarsidan.

– Rättegången kommer slita landet itu, svarar försvarsadvokaten David Schoen.

Efter inledande pläderingar genomförde senaten en första omröstning sent på tisdagen. Frågan var om en riksrätt mot en före detta president bryter mot USA:s grundlag.

Nej, röstade samtliga 50 demokrater samt sex republikaner. Därmed kan riksrätten fortsätta.

Bedömare ville se hur många republikaner som valde att gå ifrån partilinjen i den första omröstningen för att värdera om det finns stöd för att fälla Trump. Så verkar inte vara fallet.

I den 100 platser stora senaten krävs minst två tredjedelars majoritet för en fällande dom i en riksrätt, vilket gör att åtminstone 17 republikaner måste rösta med de 50 demokraterna för att Trump ska fällas.

Filmvisning

Riksrätten inleddes, efter formalia, med filmvisning. De ibland brutala bilderna från stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari satte tonen för rättegången.

Trump ställs inför rätta i senaten för att ha eldat på folksamlingen, som sedan bröt sig in i kongressen. Trump anklagas formellt för anstiftan till uppror.

Först ut var åklagarsidan. Demokraten Jamie Raskin från Maryland, som leder åklagarsidan från representanthuset, konstaterade att filmmaterialet från stormningen talade för sig självt.

– Ni kommer inte att höra långa utläggningar från mig, då detta fall bygger på rena fakta, sade Raskin.

Han hänvisade sedan till risken att en president försöker överskrida folkets röst i ett val, och att den före detta presidenten därför måste prövas i en riksrätt.

– Om det här inte är ett brott som man kan ställas inför riksrätt för, då finns det inte några sådana brott, sade Raskin.

Advokater ifrågasatte

Trumps advokater ifrågasatte under debatten om senaten verkligen har mandat att genomföra riksrätten då Trump lämnade posten som president den 20 januari.

Advokat David Schoen anslog en emotionell ton:

– Denna rättegång kommer att slita landet itu, sade han och tillade att rättegången får USA att bli ”mycket mer splittrat” och att ”vårt anseende runt om i världen kommer att skadas svårt”.

Demokrater från representanthuset, som fungerar som åklagare i riksrätten, antyder att de kommer att presentera nya bevis under processens gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.