Donald Trump och den republikanske ledaren Kevin McCarthy utanför Vita Huset i januari 2019. Foto: Manuel Balce Ceneta/TT

McCarthys hätska samtal med Trump – mitt under stormningen

Uppdaterad
Publicerad

”Vem fan tror du att du pratar med?” – så lät det i ett synnerligen upprört samtal mellan Kevin McCarthy och Donald Trump under stormningen av Capitolium som nu blivit känt. Uppgifterna har bekräftats av flera republikanska politiker.

USA:s före detta president Donald Trump står åtalad för anstiftan till upplopp i samband med att kongressbyggnaden Capitolium stormades av hans väljare.

Omröstningen kan komma att ske under lördagen, och i takt med riksrättsprocessens gång har allt fler detaljer kring ex-presidentens och hans kolleger i Republikanerna blivit kända.

”Antar att de här människorna är mer upprörda över valet än vad du är”

Nu rapporterar CNN att Republikanernas ledare i representanthuset Kevin McCarthy ringde Donald Trump mitt under stormningen av Capitolium. Syftet var att vädja till ex-presidenten och att be hans anhängare att lämna platsen.

Enligt flera republikanska politiker som CNN har talat med valde Donald Trump dock att slå dövörat till – vilket ledde till en hätsk ordväxling.

Donald Trump: ”Nåja, Kevin, jag antar att de här människorna är mer upprörda över valet än vad du är”.

Kevin McCarthy: ”Vem fan tror du att du pratar med?”.

Strax innan detta hade Donald Trump, enligt CNN:s källor, försökt skylla stormningen på Antifa, något som Kevin McCarthy – vars kontor upprorsmakarna ska ha brutit sig in i – förnekade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.