Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur hög är en andrahandshyra i snitt? Hör gissningarna – och det rätta svaret – i klippet. Foto: SVT, Fredrik Sandberg/TT

Stigande bolåneräntor höjer andrahandshyran – slår hårt mot studenter

Uppdaterad
Publicerad

Den genomsnittliga månadshyran för andrahandslägenheter har ökat betydligt, visar nya siffror från Blocket bostad. Nu oroar sig Sveriges förenade studentkårer för att det kommer bli svårare att få ekonomin att gå ihop.

– Det kommer vara svårare att vara student nu, säger Jacob Färnert, vice ordförande.

Under årets andra kvartal kostade en andrahandslägenhet i Sverige i snitt 9 250 kronor i månaden, enligt en rapport från Blocket bostad. Samtliga lägenheter uthyrda på Blocket bostads sajt under perioden, oavsett storlek eller stad, är inräknade i den statistiken.

Totalt rör det sig om en ökning av månadshyran med 4,7 procent på ett år, vilket är en dubbelt så stor ökning jämfört med vad det brukar vara.

– Det är ganska anmärkningsvärt. Hyrorna brukar vara stabila på årsbasis, kanske öka med noll till två procent, säger Fredrik Strömsten, talesperson för Blocket bostad. 

Stigande räntor och elpriser 

Orsaken till de stigande hyrorna tros vara att hyresvärdar har fått eller riskerar att få ökade kostnader för den bostad de hyr ut. Då läggs den kostnaden i stället över på den som ska hyra, vilket i flera fall är studenter.

– Eftersom de flesta bostäder som hyrs ut är ägda bostäder så får de stigande bolåneräntorna genomslag i hyresvärdarnas kostnader, och då tar de höjd för det i hyran, säger Fredrik Strömsten.

På senare tid har samtliga fyra storbanker, SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank, höjt sina räntor.

– De flesta avtal på andrahandsmarknaden inkluderar också el, så när elpriserna stiger som de gjort påverkar det också hyran, säger Fredrik Strömsten.

”Kan behöva dra ned på sin mat”

Att hyra i andra hand är en vanlig boendeform bland studenter. När månadskostnaderna för det nu ökar menar Sveriges förenade studentkårer att det kan få stora konsekvenser.

– Man kanske kommer behöva dra ned på sin mat, kurslitteratur, försäkringar eller på sitt sociala liv. Fler kan också behöva bo långt ifrån universiteten, kanske i en annan stad till och med, säger organisationens vice ordförande Jacob Färnert. 

I värsta fall, menar Sveriges förenade studentkårer, kan den svåra bostadssituationen göra att personer tackar nej till utbildningar. 

– Det är allvarligt. Din eller din familjs plånbok ska inte avgöra om du kan gå en högre utbildning eller inte, säger Jacob Färnert.

Genomsnittlig andrahandshyra i Sveriges tio största städer

Nedan listas kostnaden för andrahandshyran i median och inom parantes beskrivs hur priset förändrats på ett år.

Stockholm: 13 500 kr (ökning 9,8 procent) 

Göteborg: 10 400 kr (ökning 4 procent) 

Malmö: 9 500 kr (ökning 6,7 procent) 

Uppsala: 8 500 kr (ingen ökning) 

Linköping: 7 800 kr (ökning 4 procent) 

Örebro: 7 411 kr (minskning 1,2 procent) 

Västerås: 8 500 kr (ökning 7,6 procent) 

Helsingborg: 8 500 kr (ökning 6,3 procent) 

Norrköping: 8 410 kr (ökning 20 procent) 

Jönköping: 7 700 (ökning 6,9 procent) 

Källa: Blocket 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.