Ann Linde (S) frågas ut av Konstitutionsutskottet, KU, gällande turerna kring Transportstyrelsen. Foto: SVT

Ann Linde (S): Vi agerade rätt utifrån vad vi visste

Uppdaterad
Publicerad

Vi gjorde vad som kunde begäras vad gäller säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen, vid varje givet tillfälle, utifrån den information som departementet hade. Det uppger Ann Linde (S) som grillas av Konstitutionsutskottet, KU, gällande turerna kring Transportstyrelsen.

– Det är viktigt att konstatera att det var Säpo som skötte tillsynsärendet, de bad inte om någon åtgärd från regeringen. Hade de gjort det hade vi vidtagit åtgärder, säger Linde och understryker att departementet fick fortlöpande info.

Ann Linde är nu minister men under 2015 och början av 2016 var hon statssekreterare hos dåvarande inrikesministern Anders Ygeman (S).

Ser allvarligt på händelsen

Hon säger att hon och justitiedepartementet fick den första informationen om Säpos planerade tillsyn av bristerna på Transportstyrelsen i slutet av september 2015, på ett möte med ett stort antal andra ärenden. Mer information fick hon och departementet i november 2015 och under slutet av året och början av 2016 växte allvaret i händelserna fram, enligt Linde.

– Det som inträffade var mycket allvarligt, säger Linde om att den sparkade generaldirektören Maria Ågren flera gånger faktiskt beslutade om att bryta mot flera lagar som skulle skydda känsliga och hemliga uppgifter från att riskera att röjas och hamna i orätta händer.

Borde informerats tidigare

Ann Linde konstaterar också i utfrågningen att statsminister Stefan Löfven har sagt att han borde ha informerats tidigare än vad som skedde, det vill säga i januari 2017. Något som hon håller med om.

– Men det hade inte förändrat någonting, hävdar Linde i KU och understryker att åtgärder för att stoppa att uppgifter från Transportstyrelsens register kom i orätta händer då var i full gång sedan länge, åtminstone sedan februari 2016.

Hon säger att hon också anser att det ansvariga statsrådet för Transportstyrelsen, dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson (S), borde ha fått information om säkerhetsbristerna på myndigheten senast i februari 2016.

Bollar över till Bromander

Johansson har själv sagt att hon inte fick veta något förrän i januari 2017. Linde säger inte uttryckligen vem som borde ha informerat Johansson, men återkommer flera gånger till att det var näringsdepartementet som var ansvarigt departement. Hon tror att Johanssons förra statssekreterare, Erik Bromander, kan svara på varför Johansson inte var informerad.

Bromander kommer till KU den 22 mars, enligt utfrågningsplanen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.