Foto: Pontus Lundahl / TT

Annie Lööf ger besked: Vi rekommenderar att släppa fram Löfven som statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets partiledning vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister och rekommenderar därmed sitt parti att släppa fram honom. Det slutgiltiga beskedet ska tas av partiets förtroenderåd i morgon, lördag. Det beskedet gav Annie Lööf under en presskonferens på fredagen.

– Det är inte den lösningen vi helst velat se, men den är det bästa möjliga, säger Annie Lööf under pressträffen.

Partiledningen beslutade sig för Löfven för att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande. Inte heller Vänsterpartiet kommer att få inflytande.

– Vi har landat i en lösning där SD:s inflytande inte avgör, en lösning där också V hålls borta från makt över Sveriges politiska inriktning. Vi har även drivit fram en liberal reformpolitik som vi inte sett under de senaste två mandatperioderna, säger Lööf.

Sakpolitisk överenskommelse

I dag publicerades även ett utkast till en sakpolitisk överenskommelse mellan S, MP, C och L på Socialdemokraternas sajt. I utkastet står att ”genom denna överenskommelse accepterar Centerpartiet och Liberalerna att Stefan Löfven väljs som statsminister för att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna.”

– I förhandlingarna vet man att det handlar om ett givande och tagande. Det handlar om att ge och ta för att hitta vägar framåt. Självklart har C också accepterat politik som vi inte själva skulle lägga fram, men vi har också fått igenom vår politik, säger Lööf.

”De samtal som förts mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har resulterat i ett utkast till överenskommelse för att ta ansvar för Sverige. Nu pågår demokratiska processer inom partierna inför att samtliga partiledare ska samtala med talmannen på måndag. Vi socialdemokrater anser att en överenskommelse mellan våra partier skulle värna demokratin och skulle ta Sverige framåt genom att genomföra nödvändiga reformer”, säger Stefan Löfven i en skriftlig kommentar.

Vänsterpartiet hålls utanför

En annan punkt i uppgörelsen är att ”Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”.

– I förra mandatperioden gick S, MP och V i helt fel riktning vad gäller valfriheten i välfärden. Den vänstersvängen avbryts nu med besked och styrs i en helt annan inriktning, säger Annie Lööf.

– Vi kommenterar inte uppgörelsen eller regeringsbildningen överhuvudtaget, säger Vänsterpartiets pressekreterare till SVT Nyheter.

Se alla dagens presskonferenser med Annie Lööf, Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.