Stefan Löfven (S), Isabella Lövin (MP), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L). Foto: TT

Uppgifter: Förslag till uppgörelse klart i regeringsförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att det blir en ny regering nästa vecka men det är mycket som kan hända nu under helgen, när de sista förhandlingarna kommer ta plats. Enligt uppgifter till SVT Nyheter finns ett nytt förslag på överenskommelse mellan C, S, L och MP.

Centerpartiet träffas nu under fredagen i Gamla stan i Stockholm för att ta ställning till vilken statsministerkandidat partiet ska stödja.

Både C:s riksdagsgrupp och partistyrelse har möte under dagen. Också Socialdemokraternas har kallat in sin partistyrelse under fredagen.

– På bordet finns dels ett nytt förslag på en överenskommelse mellan C, S, L och MP, dels det dokument som Alliansens partiledare förhandlat om de senaste veckorna där man velat tydliggöra att en M/KD-regering inte ska förhandla eller kompromissa för att få stöd av SD, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

– Socialdemokraterna har tagit ytterligare kliv när det gäller arbetsrätten för att blidka Centerpartiet och enligt vad jag förstår så var Annie Lööf, åtminstone i början av veckan, nöjd med den ytterligare eftergiften.

Man har också förtydligat förhållningssättet till Vänsterpartiet – som enligt förslaget inte ska ha ha något inflytande över svensk politik de kommande åren.

SVT erfar att överenskommelsen även innebär en grön skatteväxling om 15 miljarder under mandatperioden. Många av de klimatsatsningar som försvann när M och KD-budgeten röstades igenom kommer att återkomma i en ändringsbudget. Överenskommelsen innebär även språkkrav för nya medborgare, och en slopad värnskatt.

Det är dock oklart om denna uppgörelse kommer att övertyga resten av partiet. Efter höstens uppgörelse med Socialdemokraterna hoppade Centerpartiet av i sista sekund.

Fullspäckat schema på lördagen

På lördagen har Centerpartiet ett preliminärt planerat partiråd.

– Där kommer det beslut som sannolikt fattas i dag förankras, om det behovet finns, säger Elisabeth Marmorstein.

Liberalerna har sitt möte med partistyrelsen och riksdagsgruppen under lördagen.

– De ska enas om vad de ska rekommendera partirådet som har sitt möte på söndag, säger Elisabeth Marmorstein.

L kan bli avgörande

Liberalerna är just nu djupt splittrade och Marmorstein förutspår en lång och spännande debatt på söndagens möte.

– Om Centerpartiet landar i ett ja till Ulf Kristersson (M) spelar det inte så stor roll vad Liberalerna beslutar sig för eftersom de är för små för att avgöra regeringsfrågan.

– Skulle Centerpartiet däremot besluta sig för ett ja till Stefan Löfven (S) blir Liberalernas möte avgörande.

Sannolikt ny regering nästa vecka

Trots all osäkerhet de senaste månaderna är det ändå mycket som tyder på att nästa statsministerkandidat som riksdagen kommer rösta på, den 16 januari, kommer bli den nästa att styra landet.

– Såväl talmannen som flera av partiledarna ser gärna att frågan avgörs i den tredje omröstningen för skulle den misslyckas är risken stor att även den fjärde gör det och då står vi inför det extra val som inget parti, förutom SD, vill ha, säger Elisabeth Marmorstein.

SVT Nyheter söker S, M, L, C för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.