T v: Talmannen Andreas Norlén vid en pressträff i december 2018. T h: Stefan Löfven och Ulf Kristersson vid valrörelsen i höstas. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Extra val kan hållas den 7 april – talmannen: ”Viktigt med beredskap”

Uppdaterad
Publicerad

Valmyndigheten anser att det är möjligt att genomföra ett extra val, efter att en eventuell fjärde statsministeromröstning genomförts den 23 januari.Ett extra val kommer kosta 346 miljoner kronor och kan tidigast ske den 7 april, uppger Valmyndigheten.

Myndighetens kanslichef Anna Nyqvist informerade på torsdagen riksdagens talman om när ett extra val tidigast skulle kunna hållas.

Bedömningen är att förberedelserna kräver minst två och en halv månad mellan beslut om valdag och valdagen.

Valmyndigheten anser det möjligt att genomföra ett extra val, efter att en eventuell fjärde statsministeromröstning genomförts den 23 januari.

Extra val kan tidigast ske den 7 april, skriver Valmyndigheten. Den 14 april skulle ett slutgiltigt valresultat kunna fastställas.

Beskedet kommer efter att talmannen haft möte med Valmyndigheten.

– Jag har i dag tagit emot rapporten från Valmyndigheten om de praktiska förutsättningarna för ett eventuellt extra val. Min förhoppning är att vi inom en snar framtid kommer att ha en ny regering på plats, men om partierna inte agerar på ett sätt som gör att en statsminister kan väljas, är det viktigt för mig att ha en beredskap för att kunna fastställa datum för ett extra val, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Lägre kostnader

Det finns flera tidskritiska moment i valkedjan som gör att Valmyndigheten bedömer att det inte går att genomföra ett extra val tidigare, skriver Valmyndigheten.

Kostnaderna för det extra valet beräknas bli något lägre än vid ett ordinarie val. Det beror på att det endast är ett riksdagsval, vilket innebär färre antal valsedlar och röster att hantera.

Annan färg på valsedlar

Sverige håller val till EU-parlamentet den 26 maj, men brevröstningen startar den 11 april.

– För att minimera riskerna för sammanblandning så ska röstningen till det extra valet vara avslutat innan röstningen till Europaparlamentet börjar, säger Anna Nyqvist till TT.

För att röster från Europaparlamentsvalet och extra val till riksdagen enkelt ska kunna skiljas åt behöver regeringen omgående efter den fjärde statsministeromröstningen fatta beslut om olika färg på valsedlarna, anser Valmyndigheten.

Riskerna för sammanblandning av valsedlar för de olika valen minskar avsevärt om valsedlarna har olika färg, skriver Valmyndigheten.

Om ett extra val hålls söndagen den 7 april, så måste partierna ha anmält sina kandidater senast den 6 februari.

Bakgrund

Talmannen inledde den 27 september uppdraget att ta fram ett förslag till ny statsminister för riksdagen att ta ställning till. I uppdraget ingår att samtala med företrädare för samtliga riksdagspartier samt att överlägga med de vice talmännen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.