Foto: Christine Olsson/TT

Antalet kejsarsnitt har minskat i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Knappt en femtedel av alla förlossningar genomfördes med kejsarsnitt under 2018 visar den årliga graviditetsstatistiken som Socialstyrelsen presenterade under torsdagen. Det är en liten minskning sedan tidigare år.

Varje år presenterar Socialstyrelsen statistik som bland annat tar upp antalet födslar, mödrarnas åldrar, förlossningsskador och hur många som skrivs in med övervikt eller fetma.

Statistiken som presenterades under torsdagen gäller för 2018 och visar att efter att andelen förlossningar som genomförs med kejsarsnitt ökat under en lång period verkar den stabilisera sig på omkring 17,5 procent, där den legat sedan 2006.

År 2018 genomfördes 17,3 procent av förlossningarna med kejsarsnitt. Det är alltså en minskning jämfört med tidigare år.

– Det är en relativt låg nivå internationellt sett, men det finns förstås fortfarande regionala skillnader, säger Anna Sandström, föredragande läkare på Socialstyrelsen i pressmeddelandet.

Att de akuta kejsarsnitten minskar och de planerade ökar, vad beror det på?

– Statistiken kan egentligen inte svara på det, men troligen beror det på att det har pågått ett arbete nationellt för att sänka antalet undvikbara kejsarsnitt.

Ovanligare med akuta kejsarsnitt

Tidigare år har planerade och akuta kejsarsnitt varit ungefär lika vanligt förekommande, men på senare år har akuta kejsarsnitt minskat medan de planerade ingreppen blivit fler.

För 2018 låg siffran för de planerade kejsarsnitten på 9,6 procent medan siffran för de akuta kejsarsnitten var 7,6 procent.

Gotland genomförde flest kejsarsnitt

Kejsarsnitt är vanligare hos bland andra äldre mödrar och mödrar med övervikt eller fetma. Även de som tidigare genomgått kejsarsnitt är överrepresenterade.

Allra flest kejsarsnitt genomfördes i Gotlands region, där 21,9 procent av förlossningarna under 2018 genomfördes med kejsarsnitt. Därefter kommer Stockholm med 20,8 procent. Halland hade lägst andel kejsarsnitt, 14,9 procent.

Även förlossningsskador minskar

Statistiken visar också att andelen kvinnor som fick allvarliga bristningar vid vaginal förlossning har minskat. Det gäller både bland förstföderskor och bland omföderskor.

Socialstyrelsen skriver i rapporten att:

”Åren 2013–2018 har andelen kvinnor som drabbats av allvarliga bristningar i bäckenbotten, grad tre och fyra, minskat från 3,6 till 2,6 procent. Det innebär en nedgång på nästan 30 procent.”.

– Även här handlar det om satsningen på förlossningsvården, att man gjort detta till en prioriterad fråga och det är glädjande att se.

Fler gravida med övervikt och fetma

Socialstyrelsens statistik visar också att det är fler gravida som skrivs in i mödravården med övervikt eller fetma; 26,7 procent skrevs in med övervikt och 15,4 procent med fetma.

– Det här är mer ur ett folkhälsoperspektiv och har ju egentligen inte bara med graviditet att göra, därför fyller det en bredare funktion. Men det är en viktig fråga att lyfta fram eftersom vi ser en fortsatt ökning.

Antalet barn per år står stabilt

Rapporten slår också fast att omkring 117 600 barn föddes i Sverige 2018, vilket är ungefär lika mycket som 2017.

Ungefär 1,3 procent av förlossningarna var flerbarnsförlossningar, som tvilling- eller trillingfödslar.

Årliga graviditetsstatistiken

Totalt skedde cirka 116 100 förlossningar under 2018 och under dessa föddes runt 117 600 barn. Av de nyfödda 2018 var 1,3 procent tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Det är den lägsta andelen sedan 1990-talet, vilket främst förklaras av att det inte längre är rutin att sätta in flera embryon samtidigt vid IVF-behandling.

Andelen förlossningar som, bland annat av olika medicinska skäl eller komplikationer hos kvinnan eller barnet, sätts igång har ökat stadigt över tid. Under 2018 igångsattes var femte enkelbördsförlossning i fullgången tid, alltså i vecka 37 eller senare.

Medelåldern på de som blev mammor för första gången var 28,8 år, samma som året innan. Lägst var medelåldern i Region Gävleborg, 27,4 år, och högst i Region Stockholm, 30,4 år.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.