”Trots att vi gått igenom en pandemi så har vi en högre sysselsättningsgrad än när Löfven tillträdde som statsminister, säger Eva Nordmark. Foto: Anders Wiklund / TT & ROBIN EK / TT

Ministern: ”Målet en styråra”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kan inte svara på när Socialdemokraterna släppte målet om att ha EU:s lägsta arbetslöshet. 

– Vi satte upp ett mål för 2020 och jag kan konstatera att vi fortfarande har en hög arbetslöshet. Det är ett stort problem för vårt samhälle, säger hon. 

SVT har sökt både avgående statsminister Stefan Löfven och nuvarande partiledare Magdalena Andersson för att ställa frågor om när och hur regeringen avskaffade målet om EU:s lägsta arbetslöshet. Men båda hänvisar till arbetsmarknadsministern. 

Eva Nordmark tillträdde som arbetsmarknadsminister i september 2019. Enligt det mål som dåvarande statsminister Stefan Löfven satte upp 2014 skulle skulle Sverige år 2020 ha EU:s lägsta arbetslöshet. SVT:s genomgång visar att Stefan Löfven i det tysta sannolikt redan i början av 2019 släppte målet, ett mål som man då inte var i närheten av att uppnå.

Inte diskuterat målet

– Det var ett mål som vi strävat mot, det har varit en styråra. Nu har vi 2021 och trots att vi gått igenom en pandemi så har vi en högre sysselsättningsgrad än när Löfven tillträdde som statsminister, säger Eva Nordmark. 

När beslutade regeringen att avskaffa målet om EU:s lägsta arbetslöshet?

– Vi har inte fattat några sådana explicita beslut. 

Har ni diskuterat det?

– Nej, det har vi inte, säger Eva Nordmark. 

”Kvantitativa mål är bra”

Lars Calmfors är professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet. Han har noterat att regeringen sedan 2019 inte längre pratar om målet. 

– De var ett ambitiöst mål men det vare illa formulerat. Det försvann i och med januariavtalet. Och nu när man läser regeringens budgetproposition är målet bara preciserat som att fler ska komma i arbete. 

Lars Calmfors säger att det inte är konstigt att regeringen inte vill prata om arbetslöshetsmålet. 

– Det är uppenbart att man inte vill påminna om det gamla målet eftersom man var så långt från att nå det och man kommer inte att nå det i framtiden heller. Det vore bättre att formulera ett mål för sysselsättningsgraden. Sen kunde man lägga till kanske mål för långtidsarbetslösheten och mål för hur stort sysselsättningsgap vi kan tillåta mellan inrikes och utrikes födda. Kvantitativa mål tror jag är bra att ha för då driver det på politikerna mer, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.