Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Trots att vi gått igenom en pandemi har vi en högre sysselsättningsgrad än när Stefan Löfven tillträdde som statsminister”, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Regeringen tonade ned arbetslöshetsmål

Uppdaterad
Publicerad

Ett av avgående statsminister Stefan Löfvens viktigaste mål under sin tid i Rosenbad var att Sverige skulle få EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det är ett mål även Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson drivit. Men SVT:s granskning visar att de socialdemokratiska ministrarna i det tysta släppte målet redan under 2019.

Att bekämpa arbetslösheten och nå full sysselsättning har varit arbetarrörelsen viktigaste mål sedan 40-talet. 

Man bör vara försiktig med att jämföra historiska arbetslöshetssiffror eftersom definitionen och beräkningarna ändrats flera gånger. Men man kan dra vissa slutsatser. Eter att den arbetslösheten legat på ett par procent i slutet av 80-talet steg den kraftigt efter 90-talskrisen. Sedan dess har den svenska arbetslösheten legat relativt högt. 

Lovade EU:s lägsta arbetslöshet

År 2013, när Sverige hade nästan dubbelt så hög arbetslöshet som EU:s land med lägst arbetslöshet, lovade Socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfven att Sverige sju år senare ska vara det land som har EU:s lägsta arbetslöshet. 

SVT har gått igenom regeringens publicerade dokument, regeringsförklaringar, uttalanden och tal mellan åren 2014 och 2020. Olika ministrar har gång på gång gett löftet om EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020. Bland dem Löfven, Magdalena Andersson och dåvarande infrastukturminister Anna Johansson. 

När 2020 började närma sig var arbetslösheten fortfarande långt från att vara lägst i EU. Under våren 2018 talade ministrarna allt mer sällan om målet. Samtidigt var trenden för arbetslösheten i EU sjunkande. I Sverige vände den uppåt. Sista gången en minister verkar ha nämnt lägstamålet var i ett tal av dåvarande civilministern Ardalan Shekarabi i Kungälv i maj 2019. 

”En styråra”

I en intervju med Sveriges Radio i januari 2019 förklarade dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att orsaken till att Stefan Löfven inte nämnt arbetslöshetsmålet i sin regeringsförklaring var det så kallade januariavtalet med Centern och Liberalerna och att riksdagen hade röstat igenom en budget lagd av Moderaterna och Kristdemokraterna. 

SVT har sökt Stefan Löfven och hans efterträdare Magdalena Andersson för en intervju om arbetlöshetsmålet. Ingen av dem vill ställa upp på en intervju i frågan utan hänvisar till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. 

–Det var ett mål som vi strävat mot, det har varit en styråra, säger Eva Nordmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer