Anbumalar Arokianathan är orolig för kriminaliteten i området. Foto: SVT

Östbergabo: ”Jag vågar inte gå ut ensam”

Uppdaterad
Publicerad

Östberga är en av Stockholms mindre förorter. Men den är också en av de stadsdelar som plågats värst av våld mellan gängkriminella, något som drabbar resten av Östbergaborna hårt.

– Man måste vara vaksam hela tiden och det finns ingen trygghet, säger Anbumalar Arokianathan, boende i området.

Det bor knappt 6.000 personer i stadsdelen Östberga. Bara en mycket liten del av dem är med i det kriminella nätverket Östberga. Men gänget har satt sin stämpel på den gamla arbetarstadsdelen med hot, våld och mord.

– Jag har haft problem med inbrott och det händer mycket i området, säger Anbumalar Arokianathan.

Hon är orolig för sin familj och vågar inte gå ut ensam om kvällarna på grund av risken att utsättas för brott.

– Kommer mina tjejer hem levande och kommer min man bli rånad på vägen? Man blir hela tiden orolig.

Två män sköts under en skottlossning i Östberga den 15 augusti i år. Foto: Lisa Andersson/SVT

Knarkhandel och våld

För ungefär en månad sedan sköts en 21-årig man ihjäl på öppen gata i Östberga. Fyra år tidigare sköts en 22-åring till döds i närliggande Örby.

De båda var bröder med centrala roller i det kriminella Östberganätverket. Morden ändrade ingenting. Gänget levde vidare och en tredje bror sitter nu i fängelse bland annat för narkotikabrott – det som allt våld här kretsar kring. 

LÄS MER: Det här är Östberganätverket

Gänget, deras narkotikaaffärer och fejder med andra förortsgäng påverkar alla i det lilla centrumet. Gänget äger centrumet, bildligt talat, och de har många springpojkar som ser upp till de äldre kriminella.

– Jag har sett folk som jobbar för att försöka motverka det här och alla vet att det kan ta tid. Och man kanske kan få bort de nya generationerna från att komma in i de organiserade gängen, säger Ali*.

Skottlossning ska ha förekommit vid Östberga, söder om Stockholm. Foto: SVT

Men han är hoppfull inför framtiden. Han är en av de som pratar med ungdomarna i området och försöker se till att de väljer rätt bana i livet.

– Det är viktigt att vi gör vad vi kan. Alla har ett ansvar och jag försöker göra mitt som boende, säger han.

Vill inte släppa ut sina barn

Föräldrar i området vill inte släppa ut sina barn av rädsla för att de ska dras in i kriminaliteten.

– Jag har en 21-årig son och en yngre, ingen av dem vågar röra sig fritt i området på grund av alla kriminella som tagit över området. De hänger på torget och fridsgården. Jag är rädd att det kan hända mina söner någonting, säger en mamma, som vill vara anonym.

I slutet av augusti kastade någon en sten från ett höghus i Östberga. I närheten stod en en polishundförare som var nära att bli träffad. Stenen krossade fönstret till bilen. Polisen rubricerar händelsen som försök till mord alternativt dråp.

*Ali är ett fingerat namn. Han vill vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.