Foto: TT

Spanare: Gängen har blivit fler och vi poliser färre

Uppdaterad
Publicerad

När kriminella nätverk vunnit mark i Stockholmsförorterna har polisens spanare samtidigt lämnat områdena. Det menar flera poliskällor som SVT Nyheter Stockholm pratat med.

– Förr jobbade vi mot orsaken, nu jobbar man mot effekten, säger en spanare.

Stadsdelen Östberga har präglats av våld, skjutningar och mord de senaste åren. I området har ett kriminellt nätverk, som i media kallas för Östberganätverket, stor inverkan på de boende.

LÄS MER: Östbergabo: ”Jag vågar inte gå ut ensam”

Krisen inom polisen

Poliser som SVT Nyheter Stockholm har pratat med berättar att nätverket ägnar sig åt utpressning och narkotikahandel. Springpojkar, så unga som 12 år, håller koll på området.

– Närverket äger området. De unga pojkarna ser de grovt kriminella som kungar. De parkerar sina bilar hur de vill, betalar ingen böter och gör precis som de vill, säger en poliskälla som vill vara anonym.

LÄS MER: Det här är Östberganätverket

Samma källa berättar att det tidigare fanns det flera grupper inom polisen som jobbade mot nyrekrytering där man i tid fångade upp unga pojkar och flickor som var på väg in i kriminaliteten.

”Det är oproffsigt”

Tidigare i år hade polisen en satsning, som man kallade för TROJA, som jobbade mot grovt kriminella som Östberganätverket. Men delar av satsningen lades ner inom ett år och spanare fick inte längre jobba med det som det var tänkt.

– Tanken var att vi skulle spana under en lång tid, istället valde man att lägga ner före sommaren. Det är frustrerande, det är oproffsigt av Polismyndigheten, säger en spanare.

Krigar om narkotikamarknaden

Problemet är inte unikt för Östberga. I nästan varje område i södra Stockholm finns det ett kriminellt nätverk där de flesta krigar om narkotikamarknaden. Och nya grupper uppstår hela tiden.

– Attityden har förändrats. Vi på gatan ville bli fler spanare men det har förändrats. Sen omorganisationen har vi blivit färre och vi kan inte jobba på heltid med spaning på grund av att vi måste hoppa in och bland annat jobba som ingripandepolis. Och det är på grund av polisbrist, säger en spanare.

Polisen: Vi måste prioritera

Men på Polismyndigheten delar man inte den bilden. I höst ska polisen rikta en del av sitt arbete mot den grova organiserade brottsligheten i just Östberga, berättar Carolina Paasikivi, chef polisområde Stockholm.

Varför har man inte gjort det här tidigare?

– Vi måste alltid prioritera våra insatser där brottsligheten är strukturell och löper under längre tid. Det finns flera sådana områden i södra Stockholm som kräver vår uppmärksamhet. Då får vi prioritera resursen, säger Carolina Paasikivi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet