Lena Lundström Stoltz är stadsdelsdirektör i Enskede-Årsta-Vantör. Foto: TT/SVTe

Kommunen: ”Ingen kan vara nöjd med skjutningarna”

Publicerad

Östberga klassas som ett utsatt område av polisen. Narkotikaförsäljning och skjutningar sker öppet bland boende. Kommunen försöker nu förebygga problemen genom att få fler människor att röra sig utomhus.

– Ingen kan ju vara nöjd med att det är skjutningar i ett område på dagtid, säger Lena Lundström Stoltz, stadsdelsdirektör i Enskede-Årsta-Vantör.

Enligt kommunen gör de mycket för att öka trivseln och tryggheteten i Östberga. Bland annat genom renovera skolor, sätta upp fler lampor i området och bygga ett utegym, i hopp om att få fler människor att röra sig utomhus.

LÄS MER: Spanaren: Gängen har blivit fler och vi poliser färre

– Vi jobbar också trygghetsskapande med uppsökande arbete med Fryshuset. Våra egna verksamheter jobbar tillsammans med Fryshuset för att leta efter goda förebilder och ledare, säger Lena Lundström Stoltz, stadsdelsdirektör i Enskede-Årsta-Vantör.

Kriminella har vunnit mark

Boende i Östberga berättar för SVT Nyheter Stockholm att de inte vill släppa ut sina barn på dagtid och att de är rädda för att röra sig ute under kvällstid. Kommunen hoppas att förändringen i området ska märkas bland de boende.

LÄS MER: Östbergabo: ”Jag vågar inte gå ut ensam”

– Det är förfärligt om det är på det sättet att man upplever den här otryggheten. Jag stärks i min uppfattning att det enda sättet är att vi tillsammans jobbar för att motverka otrygghet i ett område.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.