Förutom en mer liberal syn på servering av alkohol vill Handelskammaren underlätta reglerna för tillfälliga matvagnar. Bild från Kulturfestivalen i Stockholm 2023. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Chatt: Vad tycker du om alkoholreglerna i Stockholms uteliv?

Uppdaterad
Publicerad

Öppet till 03 alla dagar i veckan, slopa krav på matservering för alkoholtillstånd, och låt gästerna ta med dryck ut på trottoaren. Det är några av förslagen som Stockholms handelskammare för fram för att göra Stockholm till en mer attraktiv stad. Men vad tycker stockholmarna själva?

Och på vilka andra sätt hade man kunnat göra Stockholm roligare? Se läsarnas inlägg i chatten.

Vad tycker du om alkoholreglerna i Stockholms uteliv?

Tack för att ni hört av er med era tankar!

Nu stänger vi chatten för den här gången.

Sten • Att slopa matkravet och ”to go” öl i plastmugg låter finfint tycker jag (men antar att det inte är vad som avses med ”ta med öl till trottoaren”).
Att ha öppet till tre kan väl vara ok, är ju inte så att alla ställen kommer ha det bara för de kan , och det gick ju bra på 90-talet.

Östnordisk • Som Stockholmare som frekvent besöker Danmark kan jag säga såhär. Det finns flera skäl till att de alltid scorear högre än oss på lycklighetsbarometern. En avslappnad attityd till just detta inne i byn är ett av skälen. Det bör självklart inte bara vara fokus på endast alkoholen men detta är ett mycket bra förslag för att få staden mer attraktiv och avslappnad. Oavsett om en vill "fest-dricka" eller bara ta något glas.

Lotta • Till Gen Z det är inte så att enskilda ungdomar dricker mindre än tidigare, utan det är fler i din generation som inte dricker alls. En viktig nyansskillnad. Dessa ungdomar gillar sällan att andra dricker…

Vilka ska sitta på skeppsbron till 03.00 • och dricka sprit på vardagkvällarna? Pensionärer? Vi andra går upp 06.30 och går till jobbet…

Ung vuxen • Dagens alkoholregler är förlegade och precis som med danstillståndet ser jag i stort sett bara positivt på att ändra dessa så att vi kan börja likna våra grannar på den europeiska kontinenten mer.

Ernst • Mycket bra förslag! Dagens regler skapar absurda situationer där servitör ska bära en öl två steg över trottoaren till uteserveringen, barer måste erbjuda någon symbolisk mat för försäljning som ingen köper och omöjliggör levande öppna torg med barer och mat likt övriga Europa har.

Olle Pihl • Låter som en god idé! Gör Sverige lite mer avslappnat.

Akutsjuksköterskan • Kan bara tala för sjukvården som inte behöver ökat antal stökiga och överförfriskade patienter under helger. Fallolyckor, elsparkar, cyklar, sårskador och misshandelsfall kommer öka. Vid restriktioner under pandemin minskade denna patientgrupp radikalt

Också en intressant vinkel i diskussionen.

Filosofen • Efter att ha sett serien The Walking Dead så undrar jag om en stad blir mer levande med fler berusade personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Handelskammaren vill se mer liberala alkoholregler och ett bättre utnyttjande av Skeppsbrokajen. Hör mer om förslagen och vad politikerna i Stockholms stadshus tycker om dem i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.