Kaos på Postnord inför årets tuffaste period

Uppdaterad
Publicerad

Postnord i Växjö är först ut i landet med en omorganisation som innebär att sorteringen av posten centraliseras. ”En total katastrof” säger en av de anställda.

Omorganisationen är ett pilotprojekt, och Växjö och Östersund är först ut i landet. Där har det skapats så kallade distributionshubbar för att samordna hanteringen av pallar, paket och brev. Tidigare sorterade brevbärarna själva posten på lokala postkontor, nu sköter de bara själva utdelningen.

Men omorganisationen har gjort brevbärarnas arbetssituation ohållbar. Det säger både facket och anställda i Kronobergs län till SVT Nyheter Småland. Det har blivit större områden att köra ut post i och dessutom mer post som hamnar fel på grund av centraliseringen av sorteringen. De anställda vi talat med känner sig också överkörda av ledningen.

Omorganisation på Postnord

– Vi är jagade och stressade från första minuten på dagen till sista minuten, säger en anställd.

– Jag har ju varit anställd under många år och det har aldrig varit så galet som det är nu, med övertid och att man inte känner sig uppskattad för det jobb man gör, säger en annan anställd vi talat med.

– Den sista omorganisationen är en total katastrof, säger en tredje person.

”Nödvändig förändring”

SVT:s rundringning bland anställda på Postnord visar att många av de anställda delar den här bilden. Ingen vill ställa upp med namn på grund av oro för att det ska påverka deras arbete på Postnord.

Men ledningen menar att det är en nödvändig förändring av verksamheten.

– Vi får inte glömma bort att vi har en utmaning med att fysiska brev sjunker i antal. Vi räknar med nio procents nedgång nästa år. Då måste vi möta det genom att arbeta på ett nytt sätt. Det är en utmaning, för det blir dyrare för oss, säger Mats Ståhlgren, ansvarig för distribution inom Postnord Sverige.

SEKO: läget är akut

På Fackförbundet SEKO Posten menar man att grundbemanningen är för låg och att det måste till en förändring väldigt snart.

– Det är akut, många mår jättedåligt, de är nästan desperata när de ringer till mig och säger att de måste få en förändring för de orkar inte mer, säger Ulrika Nilsson vid fackförbundet SEKO Posten.

Mats Ståhlgren säger att han tar medarbetarnas synpunkter på allvar.

– Vi vet att allt inte varit perfekt, och det arbetar vi med. Det är oerhört viktigt för oss att ha medarbetarna med oss. Samtidigt blir det ju ett nytt arbetssätt, och det är en inkörningsperiod innan man vänjer sig vid det, säger Mats Ståhlgren.

”De som orkar får vara med”

Pilotprojektet fortsätter nästa år. Flera distributionshubbar kommer skapas runtom i landet fram till 2020. Vilka orter det gäller i detalj vill Mats Ståhlgren inte gå in på.

Under 2016 utökas också Växjös hubb så att hela Växjö tätort, Alvesta och Älmhult centraliserar sin postsortering. Och de anställda är oroliga.

– Någon förändring tror jag inte det blir, utan nu är det bestämt att vi kör det här pilotprojektet och de som orkar vara med får vara med, så känns det, säger en ur personalen på Postnord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omorganisation på Postnord

Mer i ämnet