Han har en heltidsanställning på Hudiksvalls kommun som teaterledare samtidigt som han driver ett eget företag där han åker landet runt och föreläser om framgångssagan.
Jag fick några tips, oberoende av varandra, om att allt inte var riktigt så bra som den bild som Pär och kommunen ville ge. Det gjorde att jag bestämde mig för att granska verksamheten och teaterns ekonomi. Det bemötande jag fick från kommunen och från Pär Johansson själv gjorde att misstankarna stärktes.
Från början gav de besked om att det i stort sett var omöjligt, att det skulle ta flera veckor att ta fram det jag ville se och att systemet var väldigt svårt att utläsa något ur.
I det skedet hade jag kontakt med Uppdrag granskning och vi bestämde att vi skulle försöka göra en genomgripande granskning av verksamheten tillsammans.
Vi gick igenom all bokföring och försökte få ta del av alla avtal och handlingar som fanns. Kommunen valde att sekretessbelägga sponsoravtalen med de företag som stöttade teatern ekonomiskt. Man tog hjälp av en jurist som kostade Hudiksvalls skattebetalare 13 000 kronor. Men det hjälpte inte.
Kammarrätten gav kommunen bakläxa och de tvingades till slut lämna ut avtalen till oss. I sin iver över att inte skada det varumärke som teatern blivit för Hudiksvalls kommun anlitade de också ett mediakonsultföretag för att lära cheferna hur de skulle hantera Uppdrag granskning. Det kostade över 80 000 kronor för skattebetalarna.
Vi har pratat med många anhöriga. Alla är överens om att teatern har betytt mycket för de utvecklingsstörda. Men det är också många som velat berätta om att det finns baksidor med teaterns verksamhet.
Det fanns kritik mot att Pär allt mer tappat intresset för de utvecklingsstörda och i stället fokuserade på sitt eget företag. Man berättade också om hur vissa blivit sämre i sina sjukdomar av den press som kommit med teatern.
Flera var inställda på att ställa upp på en intervju och berätta om detta. Men efter ett möte som kommunen kallade anhöriga till, valde de att backa ur. Rädslan blev för stor över att det skulle få negativa konsekvenser för dom själva och för de utvecklingsstörda. Flera upplevde mötet som ett sätt att tysta kritiken.
Tyvärr innehåller därför inte reportaget några röster, varken från anhöriga eller andra som står teatern nära.
Efter att vi har ställt frågor till kommunen om Glada Hudik-teaterns ekonomi har man vidtagit en mängd åtgärder. Upphandlingsrutinerna och attestreglerna ska ses över och ändras. I flera fall har kommunen också fått tillbaka pengar både från Pär Johansson och bolag som Pär anlitat.
Pär Johansson och kommunledningen har fått se reportaget flera dagar före sändningen.
Han själv, hans närmsta chef Pia Andersson, kommunchefen Bengt Friberg och kommunstyrelsens ordförande Caroline Schmidt har alla tackat nej till en intervju för att kommentera innehållet.