Åsa Domeij: ”Vi kan inte vräka in palmolja i våra lastbilar”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens skärpta krav på inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel, den så kallade reduktionsplikten, är kraftigt ifrågasatt av många inom miljörörelsen. Det handlar framförallt om så kallad HVO, en form av biodiesel, som innehåller stora mängder biprodukter från palmoljan och ren palmolja.

En av dem som oroas över utvecklingen är den tidigare MP-politikern, Åsa Domeij, numera hållbarhetschef på livsmedelsjätten Axfood. För några år sen valde företaget bort biodrivmedel, av miljöskäl.

– Det är inte populärt med palmolja i maten bland våra kunder och då kan vi inte vräka in palmolja i våra lastbilar istället, säger Åsa Domeij.

Till grunden positiv

Åsa Domeij är i grunden positiv till reduktionsplikten men tycker att regeringen borde ställa högre krav på råvarorna.

– Det ska bli spännande att se vad kunderna tycker om att det blir mer palmolja i tanken, jag tror att det kommer att bildas en opinion mot detta, säger Domeij.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.