Asteroiden 2012 DA14 passerar jorden. Här sett från Gingin Observatory i västra Australien. Foto: SVT/NasaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här passerar asteroiden jordens yta

Uppdaterad
Publicerad

I kväll fanns möjlighet att betrakta en mycket ovanlig händelse. En asteroid passerade jorden, som närmast på 2.700 mils avstånd. Som ett vitt streck gick den att följa under några sekunder.

Tidigare var forskarna rädda att den skulle kunna kollidera med jorden. Asteroiden heter 2012 DA14 och den passerade under fredagskvällen närmare jorden än någon annan asteroid som forskarna känt till.

Asteroiden befarades kunna skada satelliter, men den passerade på betryggande håll.

–Det är sällsynt att en så här stor asteroid stryker förbi jorden, men man ska ha stor tur, både med väder och utrustning för att kunna se den, säger Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium.

Störst chans att se den i Jämtland

Asteroiden gick inte att se med blotta ögat, men med en bra kikare var det möjligt. Bäst utsikter att se den från Sverige uppgavs vara i Jämtland. En av de som planerade att åka ut och titta på den var astrofotografen Göran Strand från Frösön.

–Den kommer ju att dyka upp över horisonten i öster runt 20.30. Under de första två, tre timmarna kommer den att synas som bäst, sen avtar ljusstyrkan, sade han tidigare på dagen.

Och mycket riktigt, där dök den upp, strax innan 20.30 kunde de som följde Nasas livesändning (som sändes här på svt.se) se ett vitt streck passera på skärmen.

Hamnade i skuggan av meteoritfall

2012 DA14 är en klump på 40-50 meter i diameter. Det låter kanske inte mycket, men forskarna tror att asteroiden kan vara av ungefär samma storlek som den som exploderade över Tunguska i Sibirien för drygt 100 år sedan och ödelade 2.000 kvadratkilometer skog.

För astronomer gav det ett tillfälle till närstudier, men händelsen hamnade ordentligt i skuggan av fredagens skadliga meteoritsvärm över Ryssland – som kom som en fullständig överraskning.

Fakta: En jätte dödade dinosaurerna

Visa

* Ceres är den största asteroiden med en diameter på cirka 1.000 kilometer. Den upptäcktes redan 1801 och ligger i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

* Det anses bevisat att det var en 10 kilometer stor asteroid som för drygt 66 miljoner år sedan orsakade dinosauriernas utrotning.

* Såvitt känt omkom ingen människa när en asteroid exploderade ovanför Sibirien 1908.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer