Men det sista kvartalet ifjol tog sjöpiraterna över de hårt trafikerade farvattnen och inget fartyg kan längre tryggt passerar utanför Somalias kust.
Passagerarfärjor, oljetankers – all sjötrafik med värdefull last är ett eftertraktat byte. Piraterna utanför Afrikas horn är tungt beväpnade och de arbetar med ett moderfartyg som bas och snabbgående gummibåtar – ofta utrustade med granatgevär – som har till uppgift att överrumpla fartygen.
Omkring 1.200 personer livnär sig i dag som professionella pirater. Ofta uppfattas de som hjältar i hemlandet – det laglösa – Somalia. Ett utfattigt land, nedbrutet av krig och fattigdom. Piraterna är samtidigt beroende av transporter på fastlandet, fiskare som kan havet och språkkunniga förhandlare som sköter kontakten med rederierna. I ett land utan lag och ordning är det enkelt att köpa sig tjänster med amerikanska dollar.
Närmare 200 fartyg attackerades ifjol och 42 kapades. Men när den saudiska tankern Sirius Star togs över i november fick omvärlden nog. Ombord fanns två miljoner fat råolja till ett värde av närmare en miljard kronor. Händelsen ledde till att USA och omvärlden på allvar började beordra sina krigsfartyg till Adenviken.
I dag bevakar ett tjugotal krigsfartyg ett kustområde som är mer än 3.000 kilometer långt. Samtidigt går kaparna nu allt längre ut till havs med sina moderfartyg och snabbgående motorbåtar. Skyddsflottan har bara knappt 20 minuter på sig att undsätta ett fartyg sedan larmet kommit. Längre tid behöver inte piraterna för att ta kontrollen över ett 300 meter långt handelsfartyg.
Adenviken beskrivs som världens farligaste farvatten och alltfler rederier väljer att styra om sina fraktfartyg från passagen genom Suezkanalen till att gå rutten runt Afrika. Omvägen blir billigare än att riskera en kapning av pirater som kan kräva miljontals dollar för att senare släppa lasten.
I april attackerades så det USA-registrerade fartyget Maersk Alabama och kapten Richard Phillips togs som gisslan i en livbåt. Dramat slutade med att amerikanska specialtrupper fritog Philips och samtidigt dödades 3 av de unga piraterna. Den fjärde piraten gav upp och fördes senare till USA för att ställas inför rätta. Händelsen signalerade nya tuffare metoder från omvärlden mot piraterna från Somalia.
Från februari i år har världen sett en ny våg av attacker och försäkringskostnaderna för världens rederier har skjutit i höjden. Fortfarande sitter omkring 200 besättningsmän som gisslan ombord på olika fartyg som hålls av somaliska sjörövare. Just nu tyder ingenting på att attackerna skulle avta.
Det är i det här läget som de svenska korvetterna Malmö, Stockholm och underhållsfartyget Trossö seglat in i Adenviken för att ingå i den internationella marinstyrka som ska skydda handelsflottan utanför Somalia.
Stefan Åsberg, utrikesreporter