Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Barnläkarföreningen om varför man bör vänta med att vaccinera barn Foto: Henrik Holmberg/TT och SVT

Barnläkarföreningen: Ingen vaccination av barn i Sverige i nuläget

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har godkänt Pfizer/Biontechs vaccin för barn från 12 år, men i Sverige råder tveksamhet. Svenska Barnläkarföreningen förordar inte allmän vaccination av barn och Folkhälsomyndighetens rekommendationer dröjer.

Riskerna med att vaccinera barn måste vägas mot nyttan, enligt barnläkaren Per Brolin som sitter i Svenska Barnläkarföreningens styrelse. Han menar att barn inte drabbas av covid-19 på samma sätt som vuxna, och att man måste beakta eventuella biverkningar innan man förordar allmän vaccination av barn.

– Det kan förekomma biverkningar hos barn och ungdomar som vi inte ser hos vuxna, säger barnläkaren.

Enligt en studie som Läkemedelsverket presenterade under fredagens pressträff är 12–15 åringars antikroppssvar minst lika bra som vuxnas. Inga nya risker eller biverkningar upptäcktes i studien. Det finns dock en osäkerhet kring sällsynta biverkningar.  

Det globala behovet påverkar

Även det globala behovet av vaccin till vuxna, som i högre grad riskerar att bli allvarligt sjuka än friska barn i den rika delen av världen, behöver vägas in, enligt Per Brolin.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkände under fredagen att Pfizer/Biontechs vaccin ges till barn från 12 år, men det är upp till varje medlemsland att avgöra om vaccinet ska användas och i Sverige finns en tvekan.

FHM:s besked dröjer

Folkhälsomyndigheten säger på fredagens presskonferens att man ännu inte har fattat något beslut kring att börja vaccinera barn mellan 12–15 år med Pfizer-Biontechs vaccin. Johanna Rubin från Folkhälsomyndigheten säger att ett besked kan väntas ”om inte allt för lång tid”.

Gymnasieelever kan få vaccin i höst

Per Brolin menar att det möjligen kan bli aktuellt att vaccinera gymnasieelver, det vill säga personer mellan 16-18 år, i höst – om smittspridningen bland unga är fortsatt hög.

– Övriga barn och ungdomar anser vi i nuläget att man bör avvakta med, säger Per Brolin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.