Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lotta Nordenhäll, Barnläkarföreningen, förklara varför de är positiva till att vaccinera barn mot covid-19. Foto: Elias Funez, TT/AP / SVT

Barnläkarna: FHM lär ändra beslut om barnvaccinering snart

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i nuläget inte en bred vaccinering av barn. Men detta kan komma att ändras inom en snar framtid, enligt Barnläkarförbundet, som svängt i frågan.

– Jag tror att Folkhälsomyndigheten kommer att fatta ett klokt beslut, säger Lotta Nordenhäll, ordförande för Svensk Barnreumatologisk förening, i Agenda.

Frågan om barnvaccinering har varit hett omdiskuterad. I Norge, Danmark och Finland rekommenderas att barn från 12 år ska vaccineras. Men Folkhälsomyndigheten har än så länge haft en försiktig hållning med fokus på barn som tillhör riskgrupper.

Tidigare i veckan svängde dock Barnläkarföreningen i frågan och anser nu att barn mellan 12 och 15 år ska vaccineras på bred front. Lotta Nordenhäll, ordförande för Svensk Barnreumatologisk förening som är en del av Barnläkarföreningen, bygger den ändrade hållningen bland annat på att kunskapsläget om potentiella biverkningar blivit bättre samtidigt som smittspridningen ökar till följd av deltavarianten.

– Sammantaget tycker vi nu att fördelen med att vaccinera överväger riskerna, säger Nordenhäll  i Agenda.

Hon understryker att risken för allvarlig sjukdom hos barn till följd av en covid-19-infektion är liten.

– Men med vaccin blir risken ännu mindre.

Enligt Lotta Nordenhäll kommer även Folkhälsomyndigheten sannolikt att fatta ett nytt beslut i frågan inom kort.

– Det kommer nog komma ganska snart. Vi har haft en bra dialog med dem hela tiden, jag tror att de kommer att fatta ett klokt beslut, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer