Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norges statsminister Erna Solberg gick igenom fördelarna med att vaccinera barn över 12 år på en presskonferens under torsdagen. Foto: NRK

Norge erbjuder vaccin till 12-15-åringar

Uppdaterad
Publicerad

Norska barn i åldrarna 12-15 år kommer att erbjudas vaccination, meddelar Norges regering. Samtidigt skjuts återöppnandet av landet upp.

Beslutet fattades efter en rekommendation från Folkehelseinstituttet, FHI, som är Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

Åldersgruppen kommer till en början bara att erbjudas en vaccindos mot covid-19.

”På det sättet kommer unga att minska risken att drabbas av allvarlig sjukdom och även minska risken för den sällsynta men allvarliga biverkningen myokardit (hjärtmuskelinflammation), som främst uppkommit efter den andra vaccindosen”, skriver FHI i uppdragstexten.

– Vi vet att en dos inte skyddar lika bra mot infektion med deltavarianten som två doser, säger Norges statsminister Erna Solberg.

Få barn blir allvarligt sjuka

Enligt FHI-chefen Camilla Stoltenberg är det ytterst få barn som blivit allvarligt sjuka i Norge.

– Barn och ungdomar får oftast lindriga symtom och 20-30 procent får inga symtom alls. 140 barn har hittills lagts in med covid-19 i Norge, det är 0,4 procent av dem som har diagnostiserats med sjukdomen i åldersgruppen 0-17 år, säger hon.

Skjuter upp återöppnande

Erna Solberg meddelar även att landet skjuter på steg 4, det sista steget i lättnaderna av restriktionerna, på grund av den ökade smittspridningen.

– Ytterligare lättnader riskerar att öka smittspridningen. Den risken tar vi inte när det är så lite tid kvar tills alla vuxna har haft möjlighet att vaccinera sig, säger Erna Solberg.

Smitta på skolor

På många skolor i Norge är smittspridningen stor, och därför uppmanar regeringen nu kommuner att gå till gul nivå på de platser där smitta tagit fart. Gul nivå innebär övergripande att elever tillåts gå i skolan, men att man bör undvika närkontakt med varandra och att klasser inte ska blandas vid gemensamma aktiviteter.

– Skolstarten har inte blivit så som vi trodde när vi lät barn gå tillbaka till skolan. Men då smittan är ojämn i landet anser vi att det är rätt att möta lokala utbrott med lokala åtgärder, säger Erna Solberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.