Espen Nakstad, biträdande hälsodirektör på norska Helsedirektoratet, meddelar att återöppnandet av Norge pausas för att fler ska hinna få vaccin. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Ökad smittspridning i Norge – högsta siffrorna sedan pandemin startade

Publicerad

På tisdagen registrerades 1 796 nya smittfall i Norge. Det är den högsta dygnssiffran sedan starten av pandemin. Samtidigt har 677 fall rapporterats i Oslo, även det är en toppnotering.

– Vi har inte så bra kontroll, säger Espen Nakstad, biträdande hälsodirektör på norska Helsedirektoratet, till NRK.

Norge har nu den högsta andelen smittade per 100 000 invånare i hela Norden, enligt NRK. Höstens strategi har inte fungerat tillräckligt bra, menar Camilla Stoltenberg, direktör på Folkehelseinstituttet. 

– Det har inte funnits någon önskan från norska hälsodirektoratet och hälsoministeriet om att smittan ska sprida sig så pass mycket i skolorna, det har ökat snabbare än vi förväntat oss, säger Camilla Stoltenberg till NRK. 

Hälsominster Bent Høie (H) håller med Stoltenberg om att strategin har brustit. 

– Vi har kontroll, men inte så bra kontroll som vi skulle önska och spridningen är för hög, säger Høie till NRK.

Högsta talet på ett dygn i Oslo

I Oslo registrerade 677 nya infektioner på ett dygn, vilken är den högsta siffran hittills under pandemin.  

Oslos kommunfullmäktigeordförande Raymond Johansen avvisar dock en omedelbar nedstängning av Oslo.

– Nej, först och främst är det här något som har drabbat några få, och de flesta har vaccinerats. Men det betyder inte att man inte ska vara försiktig och följa de rekommendationer och regler vi har, säger Raymond Johansen till NRK.

I Norge var sammanlagt 89 patienter inlagda på sjukhus under tisdagen, en ökning med tio personer från dagen innan. 22 av dem ligger på iva, och elva i respirator, enligt TT.

Återöppningen skjuts upp – igen

Den skenande smittan får konsekvenser för återöppningen av Norge, som redan har skjutits upp flera gånger. Nu sätts den på paus för att fler ska hinna få vaccin, meddelar Espen Nakstad, biträdande hälsodirektör på norska Helsedirektoratet. 

– Vi har inte så bra kontroll, i och med att det har ökat så mycket som det har gjort vecka efter vecka. Samtidigt kommer fler att bli vaccinerade nu, och det kommer att hjälpa väldigt mycket, säger Nakstad till NRK.

Drygt tre miljoner norrmän är nuläget fullvaccinerade. 814 covidsmittade personer har dött i Norge under pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer