• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko har varit föremål för massiv internationell kritik det senaste året, bland annat efter gripandet av regimkritikern Roman Protasevitj. Foto: Pavel Orlovsky/TT

Belarus stoppar svenskt bistånd: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Belarus stoppar allt svenskt bistånd till landet. UD beskriver läget som ”mycket allvarligt”.

– Lukasjenko isolerar landet mer och mer från omvärlden, säger SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson.

Sverige kallade under tisdagen upp Belarus ambassadör till UD efter att de meddelat att de vill att Sida stoppar biståndsinsatserna i landet.

– Det här är mycket allvarligt. Vi vet att vårt bistånd kommer det belarusiska folket till del och har bett dem tänka om, säger Janine Alm Ericson, statssekreterare hos biståndsminister Per Olsson Fridh (MP), till TT.

Enligt SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson, som tidigare var korrespondent i Moskva, är Aleksandr Lukasjenkos drag inte oväntat.

– Utrikesminister Ann Linde har varit tydlig med att man ska stärka biståndet till civilsamhället, för demokratirörelsen i Belarus. Därför stoppar Lukasjenko hela biståndet, för han ser det här civilsamhället som terrorister och fiender till regimen, säger hon.

”Ytterligare ett sätt att isolera sig”

Det svenska biståndet till Belarus ligger på ungefär 100 miljoner kronor om året.

– Det här är ytterligare ett sätt att isolera sig och konsekvensen är att man närmar sig Ryssland ännu mer med den här typen av beslut, säger Elin Jönsson.

Beskedet kommer samma dag som högsta domstolen i Belarus dömde den tidigare presidentkandidaten, och utmanaren till Lukasjenko, Viktor Babariko till 14 års fängelse för mutbrott och pengatvätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.