Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bergfeldt: Kritiken fick Trump att agera

Bergfeldt: Kritiken fick Trump att agera

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt kommenterar uppgörelsen om eldupphör i Syrien, som tillkommit efter USA:s förhandlingar med Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan.
– Trump har fått utstå massiv kritik de senaste tio dagarna. Vi har inte sett något liknande vad gäller mothugg från det egna partiet, säger hon.

Vad innebär avtalet?

– USA och Turkiet har kommit överens om att Turkiet ska upphöra med sina attacker i norra Syrien under fem dagar, 120 timmar.

– På den tiden ska kurderna lämna det överenskomna området, en så kallad ”safe zone” längs turkiska gränsen och 30 kilometer in i Syrien. De ska också ta bort tunga vapen från området. Det här är alltså en överenskommelse mellan USA och Turkiet, inte kurderna, men USA uppger att de fått garantier från kurderna att det kommer ske.

Hur reagerar USA?

– Att följa bevakningen av detta här i USA är som att bevittna två parallella universum. För Trump är detta ”en seger för civilisationen, en överenskommelse som räddar miljontals liv”, han säger att ”ingen annan president har lyckats med detta på 15 år” och han säger att ”alla är glada, inklusive kurderna”.

– Det är hans version. Den andra sidan, som består av bland annat demokrater, vissa republikaner och militära experter som Trumps tidigare sändebud kring IS, Brett McGurk, är eniga i sin kritik.

– De säger att han firar ett eldupphör som behövs på grund av att han lät Turkiet anfalla från första början. Kritikerna menar att Turkiet nu fått precis allt de ville. De ville få bort kurderna från det här specifika området. De fick också USA att lämna området – och svika en tidigare allierad, kurderna. De fick bort USA:s straffsanktioner, som infördes för att de anföll från första början. Och dessutom fick de USA att hjälpa till att förhandla bort kurderna. Så Trump kallar det här en seger för USA … andra sidan säger att det är en seger för Turkiet. Den senaste att uttala sig är den Trumpkritiska republikanen Mitt Romney som gav ett passionerat tal i senaten, där han bland annat sa: ”Det vi gjort mot kurderna kommer kvarstå som en blodfläck i amerikansk historia.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer