USA och Turkiet överens om eldupphör i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

USA och Turkiet är överens om ett eldupphör i Syrien. De kurdiska trupperna får 120 timmar på sig att lämna området. USA:s vicepresident Mike Pence ger Trump äran för överenskommelsen. De kurdiska styrkorna säger ja till eldupphör i norra Syrien, uppger den kurdledda alliansen SDF:s högste befälhavare, enligt Reuters.

Efter ett möte under dagen mellan USA:s vicepresident Mike Pence och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade Pence att man nått en överenskommelse.

– I dag är jag stolt att kunna rapportera att tack vare president Donald Trumps starka ledarskap och det starka bandet mellan USA och president Erdogan och Turkiet har Turkiet i dag gått med på ett eldupphör i Syrien, säger Mike Pence på en presskonferens.

Turkiets offensiv i Syrien

Förhandlingarna ska ha pågått i fem timmar säger vicepresident Mike Pence. Det man kommit överens om är ett fem dagar långt eldupphör i nordöstra Syrien för att kurdiska trupper ska få chansen att dra sig tillbaka.

Sent på torsdagskvällen sa också de kurdiska styrkorna ja till eldupphör i norra Syrien, uppger den kurdledda alliansen SDF:s högste befälhavare, enligt Reuters.

USA: Kurderna kommer dra sig tillbaka

USA säger att man ska underlätta flytten av de USA-allierade kurdiska styrkorna. Mike Pence säger också att kurderna kommer att gå med på att flytta på sig och att detta ska ha bekräftats av YPG. Det skriver Reuters.

Pence säger att USA inte kommer att agera militärt i området, men kommer att fortsätta att engagera sig diplomatiskt och politiskt. Det skriver CNN.

Om de kurdiska styrkorna drar sig tillbaka från de områden i Syrien där Turkiet vill upprätta en ”säker zon” kommer den turkiska militären att avbryta sin offensiv helt och hållet, säger USA:s vicepresident Mike Pence.

”Vi är redo att följa eldupphöret”

Senare bekräftade även SDF-alliansens befälhavare att man går med på det fem dagar långa eldupphöret:

– Vi är redo att följa eldupphöret, säger Mazlum Kobani, eller Mazlum Abdi som han också kallas, till en kurdisk tv-kanal, enligt Reuters.

Överenskommelsen gäller enligt honom området mellan orterna Ras al-Ayn och Tal Abyad. Han nämner dock inget om ett möjligt tillbakadragande av styrkor, vilket är Turkiets villkor för att offensiven inte ska återupptas efter eldupphöret, skriver TT.

Turkiets utrikesminister vill inte kalla det för ”eldupphör”. Han menar att eldupphör bara kan råda mellan två legitima parter i en konflikt. Han säger att det handlar om att ”pausa operationer i ett område för att låta en terrororganisation dra sig undan”. Det skriver Reuters.

Turkiets utrikesminister för även diskussioner med Ryssland om vad som ska hända i vissa områden i regionen, till exempel kring staden Manbij, skriver Reuters.

300 000 på flykt

På Twitter tackar Donald Trump Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och säger att ”miljoner liv kommer att räddas”. 

Hundratals människor har dödats och 300 000 har flytt sedan Turkiet inledde sin offensiv för åtta dagar sedan, enligt SOHR.

Över 220 kurdiska kombattanter har dödats i strider, samt över 180 turkstödda syriska rebeller, enligt SOHR:s uppgifter. I samband med striderna uppges 72 civila ha dödats, varav merparten på den kurdiska sidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet