Talmannen: Har fyra förslag för att bilda regering

Uppdaterad
Publicerad

Efter att både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) misslyckats med sina försök att bilda regering får ingen partiledare sonderingsuppdraget. Istället bjuder nu talmannen Andreas Norlén in till gruppsamtal med partierna utifrån fyra regeringsförslag.

Det meddelade talmannen efter att han under måndagen träffat samtliga partiledare.

– Det är än så länge inte dags att tillsätta ett nytt sonderingsuppdrag till en ny person. Istället vill jag ta en mer aktiv roll, säger Andreas Norlén på en presskonferens.

Regeringsbildningen

– Jag kommer att bjuda in partiledarna gruppvis utifrån hur deras förslag ser ut.

Norlén tänker sig att samtalen ska inledas redan i morgon.

Fyra förslag på regering

Talmannen ser inför kommande möten fyra förslag på regering framför sig:

  • En samlingsregering med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Allianspartierna.
  • En mittenregering bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.
  • En regering bestående av Alliansen och Miljöpartiet.
  • En Alliansregering i någon form utifrån det förslag om ”3-2-1” som Ulf Kristersson tidigare lyft fram.

Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V) kommer inte delta i gruppsamtalen. De ska däremot ha enskilda samtal med talmannen.

Kristersson: ”Bra och välkommet”

I en skriftlig kommentar till TT skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att han ser det som ”bra och välkommet” att talmannen nu tar en mer aktiv roll.

– Mitt bud om alliansregering med alla fyra partier, eller med så många allianspartier som möjligt, ligger fast, skriver han till TT.

Löfven: Finns inte förutsättningar

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven meddelade tidigare under måndagen att han ger upp sitt försök att bilda regering.

– Jag kommer inte gå in närmare på vad som har sagts i dag, men med det sagt har jag rapporterat för talmannen i dag att det inte finns förutsättningar för mig att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet