Berörda utskott i Europaparlamentet röstade i dag igenom ett förslag som ska leda till ökad patientrörlighet inom EU. En delseger enligt Moderaterna, medan Vänsterpartiet anser att beslutet kommer att leda till en urvattnad lokal sjukvård för dem med mindre pengar.
Redan i dag har EU-medborgare rätt att söka vård i andra medlemsländer, men reglerna har hittills varit otydliga och patienter har riskerat att få betala för behandlingen själva.
I dag röstade en majoritet av EU-parlamentarikerna för att det ska bli enklare och säkrare att åka utomlands för vård.
Förhandsbesked om kostnader
Innan dagens omröstning har det varit en lång och hård debatt, framför allt om huruvida det ska krävas att hemlandet ska ge förhandsbesked och lova att betala kostnaderna innan en patient söker vård utomlands.
Det som Europaparlamentet sa ja till i dag innebär att varje medlemsland får rätt till att ha ett system med förhandsbesked för behandlingar som kräver sjukhusvård. Patienter ska kunna få ersättning upp till samma nivå som behandlingen skulle ha kostat i hemlandet.
-Jag tycker i grund och botten att det är ett bra förslag. Men jag kan tycka att det är lite urvattnat och att man gett lite för stora möjligheter för att använda så kallade förhandsbesked, säger Europaparlamentarikern Christoffer Fjellner (M) till SVT.
Olika syn på förhandsbeskeden
Socialdemokraterna har haft en mer återhållsam inställning till förslaget och krävt att förhandsbeskeden ska finnas.
-Risken är annars att det bara blir dem som har mycket pengar på banken som kan åka utomlands och ta risken med att ligga ute med pengar och sedan få betalt i efterhand, säger Europaparlamentarikern Åsa Westlund (S) till SVT.
Moderaterna ser dock detta som en kontrollfråga.
-Förhandsbesked är egentligen som att behöva be om lov innan jag går till doktorn eller söker sjukvård.
”Utarmar lokal sjukvård”
Vänsterpartiet är kritiskt till beslutet och anser att det förhandsbeskeden ska krävas i samtliga fall då patienter söker sig utomlands för vård.
-Reglerna öppnar en gräddfil för relativt friska människor som har råd att själva stå för resa och uppehälle för vård i andra länder, säger Europaparlamentarikern Eva-Britt Svensson (V) i ett pressmeddelande.
-Den bästa vården riskerar att koncentreras till vissa länder i Europa. När specialistvården flyttar till utlandet så blir exempelvis äldre med stora vårdbehov och lite pengar hänvisade till en andra klassens lokal vård, fortsätter hon.
Det kommer dock att dröja ett tag innan den nya lagen kan träda i kraft. Först ska Europaparlamentet och Ministerrådet förhandla om de sista detaljerna.