Joe Biden kommer att bli USA:s 46:e president, enligt flera amerikanska medier. Foto: CJ Gunther/EPA/TT

Joe Biden utropas till president i USA

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden kommer att bli USA:s 46:e president, enligt flera amerikanska medier. Både CNN och AP rapporterade på lördagskvällen att valet är avgjort, efter att Biden tagit hem segern i Pennsylvania.

”Jag är ärad och ödmjuk av det förtroende som det amerikanska folket har givit mig”, skriver Joe Biden i ett tidigt uttalande.

I och med segern i Pennsylvania har Biden tillräckligt många elektorsröster för att vinna striden om presidentposten.

– Jag är i extas. Detta är en stor dag för vårt land, säger Bidens kampanjledare Jen O'Malley Dillon till CNN.

Presidentvalet i USA 2020

Prognoserna i USA säger att Joe Biden är på väg att få omkring fyra miljoner fler röster än Donald Trump på nationell basis, en marginal som verkar växa när poströster fortsätter att räknas. USA:s talman, Nancy Pelosi, säger att valet av Joe Biden inger hopp för USA.

Kamala Harris, som kommer att bli USA:s första svarta vicepresident, samt den första kvinnan på ämbetet, reagerade tidigt på Twitter: ”Detta val handlar om mycket mer än Joe Biden eller mig. Det handlar om USA:s själ och vår vilja att kämpa för den. Vi har mycket arbete framför oss. Låt oss komma igång”, skrev hon.

”Det blir juridiska utmaningar”

I ett uttalande på Trumpkampanjens hemsida säger Donald Trump att valet är ”långt från över” och menar att Joe Biden ”skyndar sig att felaktigt framställa sig som vinnare”.

Trump går inte med på beskedet om att Joe Biden blir USA:s näste president och lovar att det kommer att uppstå juridiska utmaningar, uppger nyhetsbyrån AP.

Biden håller tal senare ikväll lokal tid

Joe Biden befann sig med sin familj hemma i Delaware, när han fick nyheten om att han kommer att bli USA:s president.

”Med den här valrörelsen bakom oss är det dags att lägga ilskan och den grova retoriken bakom oss och ena oss som en nation”, skriver Joe Biden i kväll.

Enligt CNN kommer Joe Biden att tala till det amerikanska folket under lördagskvällen amerikansk tid, enligt CNN för att försöka ena landet efter en svår tid med pandemi, ekonomiska problem och inte minst Donald Trumps attacker under valrörelsen med påståenden om valfusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet