Kamala Harris. Foto: John Locher/AP/TT

”Orädda” Kamala Harris blir Bidens vicepresidentkandidat

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha skjutit upp beskedet flera dagar har Demokraternas presidentaspirant Joe Biden till slut utsett sin högra hand. Kalifornien-senatorn Kamala Harris blir hans vicepresidentkandidat.

”Jag har den stora äran att presentera Kamala Harris – orädd krigare för den lilla människan och en av landets mest framträdande makthavare – som min medkandidat” skriver Joe Biden på Twitter.

Harris blir därmed den första svarta kvinnan som ett parti nominerat till ett av de högsta ämbetena inom amerikansk politik. För tillfället är hon senator för delstaten Kalifornien, en roll hon haft sedan 2017. Innan dess var hon justitieminister i samma delstat.

Hyllas av medkandidater

Hon var även en av kandidaterna under Demokraternas primärval i vilket hon stundtals gick hårt åt just Biden. I en uppmärksammad debatt förra sommaren kritiserade hon bland annat att han tidigare samarbetat med personer som verkat för segregation mellan svarta och vita amerikaner.

Harris skriver på Twitter att hon är hedrad och övertygad om att Joe Biden ”kan ena det amerikanska folket eftersom han ägnat sitt liv åt att kämpa för oss”.

Susan Rice, som har nämnts som en tänkbar kandidat, hyllar valet av Harris och beskriver henne som ”en säker och banbrytande” politiker. Även förhandskandidaterna Gretchen Whitmer och Stacey Abrams stämmer in i hyllningskören.

”De kommer att vara ett skarpt lag som kan återuppbygga USA till något bättre (Build America Back Better, reds. anm)”, skriver Whitmer på Twitter.

Trump: ”Falsk”

Samma toner hörs inte från den nuvarande presidenten. I en video som Donald Trump delat på mikrobloggen beskrivs Harris bland annat som ”falsk” och som att hon tillsammans med Biden kommer att omfamna den ”radikala vänstern”.

Under en presskonferens i Vita huset säger den sittande presidenten också att han är en smula förvånad över sin konkurrents val. Han säger också att Harris varit ”väldigt respektlös” mot Biden i debatter.

Förväntningar på en svart kvinna

Även om vicepresidenten inte sällan hamnar i skymundan av sin chef har just Bidens val av högra hand beskrivits som extra viktigt. Bidens ålder, 77 år, gör att han vid en vinst i höstens val inte väntas ställa upp för ytterligare en period, något som ger vicepresidenten en framskjuten roll vid nästa val.

Att det skulle bli en kvinna var ingen överraskning då Biden själv varit tydlig med att hans medkandidat skulle vara just det.

Bidens starka stöd bland svarta amerikaner och att väljargruppen utgör en femtedel av Demokraternas väljarbas har även skapat förväntningar på att just utse en svart kandidat. Fyra av de som omtalats som ”toppkandidater” är svarta kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.