Bilförare mejade ner julfirare i Wisconsin – sex döda

Uppdaterad
Publicerad

Nedmejningen av människor i en julparad utanför Milwaukee i USA var inte en terrorhändelse, enligt den lokale polischefen.

Han bekräftar också att fem personer dött och 48 skadats i samband med händelsen. Under tisdagskvällen uppger AP att ännu en person rapporteras död, ett barn.

En 39-årig man har gripits.

– Vi har en person av intresse som vi undersöker just nu, säger den lokala polischefen Dan Thompson.

Personen i fråga greps i närområdet, och ett fordon är omhändertaget.

Händelsen inträffade på söndagseftermiddagen vid 17-tiden, lokal tid. Inspelningar visar hur en större röd bil forcerar polisavspärrningar och sedan i hög hastighet kör in i paraden bakifrån.

Polisen försökte stoppa fordonet genom att skjuta mot det. Ingen person ur allmänheten ska ha skadats av skotten.

Flydde från annan incident

En video tagen längst med paradvägen visar en grupp dansande tonårsflickor med pom poms och tomteluvor. Bilisten kör in i gruppen och personen med kameran skriker upprört.

CNN skriver att det – enligt flera poliskällor med insyn i det som hittills har framkommit i utredningen -finns indikationer på att den misstänkte gärningsmannen flydde från en annan incident när han körde in i paraden.

Igen koppling till terrorism

Vid en pressträff på måndagen berättade polisen att den misstänkte är en 39-årig man från trakten. Det finns ingen känd koppling till internationell eller inhemsk terrorism, däremot hade han före det inträffade varit involverad i en annan händelse i en bostad som polisen hade larmats om.

Polisen bekräftade också under söndagen att fem personer, mellan 52 och 81 år, dödades och att totalt 48 personer skadades. Under tisdagskvällen uppger AP att ännu en person dött av skadorna, ett barn.

Bland de skadade finns barn och för flera har tillstånden beskrivits som livshotande.

Vita huset erbjuder hjälp

Paraden, den 59:e i ordningen, hålls varje år söndagen före högtiden thanksgiving. Under måndagen håller skolorna i Waukesha stängt och flera vägar kommer att vara avstängda.

Wisconsins guvernör Tony Evers säger att han och hustrun Kathy ber för Waukesha, för alla ”barn, familjer och samhällsmedborgare som drabbats av denna vettlösa händelse”, skriver nyhetsbyrån AP.

President Joe Biden har informerats om händelsen. Vita Huset har erbjudit sig att hjälpa de lokala myndigheterna med extra resurser.

”Våra hjärtan är hos familjerna och samhället i stort”, skriver pressekreterare Jen Psaki på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.